Αρχείο μηνός Νοέμβριος 2015

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΙΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΝΑΨΕ ΤΑ ΦΩΤΑΚΙΑ ΤΟΥ!

Το Σχολείο προετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα…..

Η κυρία Σία στυλοβάτης…..

Φωτογραφία0063(2)

Πώς να αρνηθείς σε τέτοια πρόσκληση?

Φωτογραφία0059(3)

Μπράβο παιδάκια μου και του χρόνου!!

Φωτογραφία0062(2)

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΚΑΚΙ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 2016

Αριθ. πρωτ. 1 Αίγιο, 6 Φεβρουαρίου 2007

Αριθ. πρωτ. Πάτρα,19 Νοεμβρίου 2015
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΚΑΚΙ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 2016
Η ΕΣΣΠ σε συνεργασία με τον ΑΣΟ Αιγίου και υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας διοργανώνουν την προκριματική φάση του πρωταθλήματος σκάκι μαθητών-μαθητριών για την περιοχή του δήμου Αιγιαλείας.

Οι αγώνες σύμφωνα με απόφαση της Γ.Σ. της ΕΣΣΠ είναι οι επίσημοι προκριματικοί για την τελική φάση που θα γίνει στην Πάτρα.

Η προκριματική φάση αφορά μόνο τους μαθητές του δημοτικού.

Οι διοργανωτές αν θέλουν μπορούν να διεξάγουν και πρωταθλήματα νηπίων, γυμνασίων, λυκείων χωρίς δέσμευση για θέσεις πρόκρισης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέταξε το σκάκι στα αθλήματα που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού (αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ) στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας (επιστολή Υ.ΠΑΙ.Θ. αριθ.πρωτ. 132785/Α/Γ4, 19-9-2013).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν την 29η Νοεμβρίου στον πολυχώρο «ΟΝΕΙΡΟ» στην Μυρτιά Αιγίου (Οδός Μενελάου).
Ώρα προσέλευσης 08.30 ? 09.00.
Ώρα έναρξης 09.30.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Ελβετικό 5 γύρων ανά τάξη.
Αν σε κάποια τάξη δεν συμπληρωθεί ικανός αριθμός αθλητών για να διεξαχθεί ελβετικό 5 γύρων τότε η τάξη θα συγχωνεύεται με την αμέσως επόμενη ή προηγούμενη.
Ο διευθυντής αγώνων σε συνεργασία με τον επικεφαλή διαιτητή αποφασίζουν τελεσίδικα.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

1.Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων ( αν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
2.Μπούχολτζ
3.Σόνεμον-Μπέργκερ
4.Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας και τα κριτήρια άρσης της.

ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα με χρόνο σκέψης 12 λεπτά συν 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για τον κάθε παίκτη.

Σε περίπτωση που δεν επαρκούν η διάρκεια του γύρου δεν θα ξεπερνά τα 30 λεπτά.
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Θα ορίζεται ο κ Κοντογιάννης

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Ορίζεται ο πρόεδρος του ΑΣΟ Αιγίου κ. Κωνσταντίνος Μπούνιας.

ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ

Κάθε προκριματικός γύρος για κάθε τάξη έχει μία θέση πρόκρισης. Επιπλέον αυτής για κάθε 5 συμμετοχές έχει μία επιπλέον θέση πρόκρισης. (Παράδειγμα 4 συμμετοχές 1 θέση, 5 συμμετοχές 2 θέσεις, 6 συμμετοχές 2 θέσεις, 9 συμμετοχές 2 θέσεις, 10 συμμετοχές 3 θέσεις κοκ.)
Για κάθε πέντε προκρίσεις η μία πρόκριση θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά κορίτσι, με την προϋπόθεση ότι το πρώτο κορίτσι έχει λάβει τουλάχιστον το 50% της βαθμολογίας (π.χ 2,5 βαθμούς σε 5 αγώνες).

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Αναμνηστικά διπλώματα θα πάρουν όλοι οι μαθητές που θα αγωνιστούν. Μετάλλια θα πάρουν οι 3 πρώτοι μαθητές και οι 3 πρώτες μαθήτριες κάθε τάξης.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις υποβάλλονται αμέσως μετά τη λήξη της συγκεκριμένης παρτίδας και εκδικάζονται άμεσα από την επιτροπή ενστάσεων που θα ορισθεί πριν την έναρξη των αγώνων. Το παράβολο ένστασης ορίζεται στα 30 ευρώ και κατατίθεται στον διευθυντή των αγώνων. Σε περίπτωση δικαίωσης έστω και μερικής το παράβολο επιστρέφεται.

ΓΕΝΙΚΑ

Για ότι δεν προβλέπεται από την παρούσα αρμόδιο είναι το ΔΣ της ΕΣΣΠ.
Με ιδιαίτερη τιμή
Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Διαμάντης Ο Γενικός Γραμματέας
Ειρήνη Μουζακιώτη

Ημέρα δράσεων- εκδηλώσεων ενταγμένη στο «Δεκαήμερο εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία της 3ης Δεκεμβρίου.»

________________________________________

Το Σχολείο μας θα πραγματοποιήσει δράσεις – εκδηλώσεις για το «Δεκαήμερο εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία της 3ης Δεκεμβρίου» την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στις 9:00 π.μ. στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών.

 «Δεκαήμερο εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία της 3ης Δεκεμβρίου»
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη ημέρα υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑμΕΑ. Στην Ελλάδα η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε με τις διατάξεις του Ν.2430/96 ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με στόχο να υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Ειδικότερα, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση για υποστήριξη και ευημερία των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Σκοπός μέσω της Παιδείας, του Πολιτισμού και της Δια Βίου Μάθησης να διαμορφωθεί και η σωστή στάση ζωής έναντι της αναπηρίας, δηλαδή σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και σεβασμό στην ποικιλομορφία της ανθρώπινης ύπαρξης.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα για:
Παροχή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η οποία- στο πλαίσιο των σκοπών της προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας, μη τυπικής , άτυπης και δια βίου εκπαίδευσης- επιδιώκει να αναπτύξει την προσωπικότητά τους και να τους καταστήσει κατά το δυνατόν ικανούς για αυτόνομη συμμετοχή στην οικογενειακή, επαγγελματική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή, που αποτελούν και το σκοπό των εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται με αφορμή αυτή την ημέρα. Βέβαια στο πρόγραμμα των σχολείων περιλαμβάνονται ανάλογες δράσεις ή δραστηριότητες όλη τη σχολική χρονιά.
Στο πλαίσιο αυτό η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης καλούν τις σχολικές μονάδες να οργανώσουν σχετικές δράσεις στο «Δεκαήμερο Ευαισθητοποίησης εν όψει της Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία» και συγκεκριμένα 2-11 Δεκεμβρίου 2015. imagesαααα

Έρανος αγάπης και συμπαράστασης ….

H Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων  επιθυμούν images ερ να  γίνει  έρανος αγάπης για τα Χριστούγεννα, τόσο σε χρήματα, όσο και σε τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια κλπ και να δοθούν σε Φιλανθρωπικές Οργανώσεις.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής σε μαθητικούς ομίλους

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Πανεπιστήμιο Πατρών
Οδός Διαγόρα
Τηλ.& fax: 2610990430 610992100
e-mail: mail@dim-peir patras.ach.sch.gr
mail@dim-aei-patras. ach.sch.g
Δικτυακοί τόποι: dim-aei-patras.ach.sch.gr
dim-peir-patras.ach.sch.gr

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής σε μαθητικούς ομίλους

. Οι Όμιλοι είναι ένας νέος θεσμός στην δημόσια εκπαίδευση. Δημιουργούνται και λειτουργούν στα Πειραματικά Σχολεία μετά το κανονικό ωράριο με σκοπό την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων και κλίσεων των μαθητών και ειδικά αυτών με ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες και ταλέντα. Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών (8/θέσιο Δη-μοτικό, 2/θέσιο Δημοτικό,) δημιουργεί ομίλους στις παρακάτω θεματικές περιοχές και απευθύνει
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στους ομίλους :

? Όμιλος Εικαστικών, «Οι μικροί ζωγράφοι σπουδάζουν τους μεγάλους δημιουργούς» (Τάξη: ΣΤ΄), υπεύθυνη Μαρία Ναλμπάντη, δασκάλα. Λειτουργεί κάθε Παρασκευή 14:15 ? 16:00
Πιστεύετε ότι η τέχνη δεν είναι μόνο δημιουργία όμορφων και εκφραστικών καλλιτεχνημάτων, αλλά είναι ένας τρόπος να διερευνήσουμε το περιβάλλον και τον εαυτό μας; Αν ναι, ελάτε στον Όμιλο μας.
Θα ασχοληθούμε με το σχεδιασμό, το κολλάζ, το σκίτσο. Θα κάνουμε κατασκευές με απλά φυσικά υλικά και με οδηγό τη φαντασία μας. Θα γνωρίσουμε και θα αναπαράγουμε έργα μεγάλων ζωγράφων. Θα χρησιμοποιηθούν διάφορες εικαστικές πρακτικές όπως: το σχέδιο , η ζωγραφική , η εγκατάσταση ,η φωτογραφία ,το βίντεο και το φωτοκολάζ . Όλες οι καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών αποτελούν κομμάτια δημιουργικής διαδικασίας και θα μπορούν να πάρουν τη μορφή παρουσίασης στη διεύθυνση του σχολείου ή έκθεσης. Ελάτε μαζί μας στον κόσμο των χρωμάτων και της χαρούμενης δημιουργίας.
? Όμιλος Πληροφορικής, «Προγραμματισμός, Ρομποτική και Δημιουργία Παιχνιδιών στον Η/Υ» (τάξεις: Ε΄, ΣΤ΄) υπεύθυνος Δημήτριος Κουτσομητρόπουλος, Πληροφορικός. Λειτουργεί κάθε Πέμπτη: 14:15 ? 16:00
Ένα βασικό κομμάτι της Επιστήμης των Υπολογιστών είναι ο προγραμματισμός, δηλαδή το πώς κατευθύνουμε τον Η/Υ να εκτελεί εντολές και να λύνει προβλήματα για εμάς. Έτσι ο Η/Υ δεν είναι μόνο ένα εργαλείο για να συλλέγουμε και να συνδυάζουμε πληροφορίες, αλλά ένα περιβάλλον για δημιουργία, ανακάλυψη και επίλυση προβλημάτων. Στον όμιλο αυτό θα μάθουμε τις βασικές αρχές του προγραμματισμού Η/Υ. Θα κατασκευάσουμε ρομπότ με Lego και θα τα ελέγχουμε με τον Η/Υ. Θα μπορέσουμε ακόμα να δημιουργήσουμε τα δικά μας παιχνίδια 3D στον υπολογιστή! Μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα του ομίλου για το 2014-2015 εδώ: http://bit.ly/prgroup1415, καθώς και ένα βίντεο με τις δραστηριότητες του ομίλου: http://dim-aei-patras.ach.sch.gr/?p=1273

? Όμιλος: Ανάπτυξη των Φυσικών και Συναρμοστικών Ικανοτήτων μέσα από την εκμάθηση του αθλήματος της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Πινγκ-Πονγκ), (Τάξεις: Α, ,Β, Γ΄, Δ΄ ).Υπεύθυνος: Κατσικαδέλης Μιχάλης, Εκπ/κος Φυσικής Αγωγής Λειτουργεί κάθε Τετάρτη: 14:15 ? 16:00
Ο όμιλος αποσκοπεί στη γνωριμία των μαθητών-τριων με το άθλημα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, μέσα από ένα πολυεπίπεδο πλάνο βελτίωσης των Φυσικών και Συναρμοστικών Ικανοτήτων. Οι δραστηριότητες του ομίλου εστιάζουν αφ? ενός στην καλλιέργεια ικανοτήτων, που ανεξάρτητα από το άθλημα θα πρέπει να καλλιεργούνται, αφ? ετέρου στην εκμάθηση της βασικής τεχνικής της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Οι μαθητές-τριες θα μάθουν τους βασικούς κανονισμούς του αθλήματος, να χειρίζονται το σώμα τους σωστά, να ανταποκρίνονται σε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα και να διατηρούν την ισορροπία τους σε απλές και σύνθετες ασκήσεις. . Σε περίπτωση που υπάρχει η αριθμητική δυνατότητα, θα γίνονται δεκτοί και μαθητές της Ε? και ΣΤ?.

? Ομίλος Αθλητισμού, «Άσκηση και Ευεξία μαθαίνοντας Ολυμπιακά Αθλήματα» (τάξεις Ε΄,Στ΄). Υπεύθυνος: Παπαγιαννόπουλος Διονύσιος Εκπ/κος Φυσικής Αγωγής. Λειτουργεί κάθε Δευτέρα 14.15-16.00
Προτείνεται η παρουσίαση ατομικών και ομαδικών αθλημάτων (κανονισμοί- τεχνική κινήσεων-εφαρμογή σε παιχνίδι) και μέσω της επαφής με αυτά ανάδειξη ξεχωριστών κινητικών ικανοτήτων και ταλαντούχων χαρακτηριστικών των μαθητών σχετικά με τις αθλητικές κινήσεις, ανακάλυψη και ανάπτυξη προσωπικών δυνατοτήτων, ευαισθητοποίηση στη φυσική δραστηριότητα, διαμόρφωση επιθυμητής κοινωνικής συμπεριφοράς, θετικού αυτοσυναισθήματος και προσωπική ικανοποίηση και ψυχαγωγία από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
? Όμιλος μουσικής, «Δημιουργία Χορωδιακού Συνόλου» (τάξεις Γ, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄). Υπεύθυνη Μαρία Ρέντιτ, εκπ/κος Μουσικής. Λειτουργεί κάθε Πέμπτη 14.15-16.00.
Αν θέλεις να μάθεις να τραγουδάς και να παίρνεις μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αυτό που χρειάζεσαι είναι σωστή φωνή για τη χορωδία και να έχεις διάθεση για ομαδική καλλιτεχνική δουλειά! Τα μαθητικά μουσικά σύνολα του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Πατρών σε περιμένουν να φτιάξουμε μαζί μουσική.

? Όμιλος Αγγλικής Γλώσσας, «Μαθαίνω Αγγλικά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι , τη μουσική και τη χειροτεχνία» με σκοπό τόσο την ανάπτυξη των γλωσσικών και κοινωνικών δεξιοτήτων όσο και την καλλιέργεια θετικής στάσης απέναντι στη ξένη γλώσσα» (τάξεις Α, Β, Γ, Δ) Μέσα από ομαδικές δραστηριότητες καλλιεργούμε τις δεξιότητές μας στη ξένη γλώσσα σε ένα χαλαρό περιβάλλον, γνωρίζουμε άλλους πολιτισμούς και επικοινωνούμε.Εκπαιδευτικοί: Παρούση Μ., Παναγάκη Π.. Λειτουργεί κάθε Τρίτη 14.15-16.00

? Όμιλος: Λαογραφίας: Παραδοσιακά παραμύθια, κατασκευές, παιχνίδια, έθιμα, τραγούδια. (Τάξεις: A? ? B? – Γ΄- Δ΄-Ε΄) Υπεύθυνη: Κουφού Σοφία, Δασκάλα . Λειτουργεί Κάθε Δευτέρα 14:15 ? 15:45.

Ο όμιλος αποσκοπεί στην εξοικείωση των μαθητών με διάφορες όψεις της λαογραφίας των ελληνικών περιο-χών. Συγκεκριμένα, μέσα από αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη της δεξιότητας της ανάγνωσης, στην καλλιέργεια του κριτικού γραμματισμού και της θετικής διάθεσης των μαθητών προς τα βιβλία με σκοπό να γίνουν «αναγνώστες». Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες όπως: δραματοποίηση των παραμυθιών, εικονογράφηση, οι οποίες πέρα από την κατανόηση του κειμένου, στόχο έχουν τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση και την ενδυνάμωση της ομάδας. Αυτά θα επιτευχθούν επίσης μέσα από τα παραδοσιακά παιχνίδια που θα παίξουν οι μαθητές και την αναπαράσταση εθίμων διαφόρων περιοχών. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν κατασκευές σχετικές με λαογραφικά έθιμα από διάφορα υλικά και ανάλογες με τη χρονική στιγμή (δηλαδή π.χ. τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθούν χριστουγεννιάτικες παραδοσιακές κατασκευές κλπ). Ανάλογα με τα έθιμα που θα ασχολούμαστε, οι μαθητές θα μαθαίνουν και το τραγούδι που τα συνοδεύει ή που μιλάει γι΄ αυτά, όπου υπάρχει. Τέλος, θα διαλέξουν ένα θέμα γύρω από το οποίο θα δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι, θα το εικονογραφήσουν και θα το δραματοποιήσουν.
Σημειώνεται ότι όλοι οι όμιλοι είναι διάρκειας 40 ωρών.
Κατάθεση δηλώσεων έως 20/11/2015 αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου http://dim-aei-patras.ach.sch.gr.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές από όλα τα σχολεία, αρκεί να υπάρχει η χρονική δυνατότητα για την προσέλευση. Τη μεταφορά των μαθητών από και προς από το σχολείο αναλαμβάνουν οι γονείς.

ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ
Όνομα γονέα – κηδεμόνα
???????????????..
Όνομα μαθητή
???????????????..
Σχολείο στο οποίο φοιτά
???????????????..
Τάξη
???????????????..
Διεύθυνση κατοικίας
???????????????..
Τηλέφωνο
???????????????..
Κινητό τηλέφωνο
???????????????..
Email
???????????????..
Προς το Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Παν/μιου Πατρών
Σας ενημερώνω ότι ενδιαφέρομαι, ο μαθητής- τρια του οποίου- ας είμαι γονέας ή κηδεμόνας να συμμετάσχει στους εκπαιδευτικούς ομίλους του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Παν/μιου Πατρών για το σχολικό έτος 2013-2014.
Συγκεκριμένα ενδιαφέρομαι για τον ή τους ομίλους:
(Επιλέγετε 2 ομίλους. Σημειώστε κατά σει-ρά προτίμησης)
????????????????????????????????????????????????????

?????????2013

Ο- Η Γονέας-Κηδεμόνας

Εσωτερικός Κανονισμός Σχολικής Μονάδας (Δ.Α.Ι) & Μνημόνιο Ενεργειών για τη διαχείριση πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων, τεχνολογικών καταστροφών και ΧΒΡΠ περιστατικών.

 
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

2015-16
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1
1. Εισαγωγή???????????????????????????..?.??????.?….σελ.4
1.1. Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για έκτακτο περιστατικό??????….σελ.4
1.2. Ενέργειες πριν το έκτακτο περιστατικό?????.?????????..????….σελ.6
1.2.1. Γενικά Στοιχεία???????????????????.???.?.?????.σελ.6
1.2.1α.Προσωπικό του Σχολείου ??????????????????…????.σελ.6
1.2.2. Ανάθεση αρμοδιοτήτων στο προσωπικό του Σχολείου ???.?…..σελ.6
1.2.2α.Ενέργειες Ομάδων …???.?????.???????????.????…..σελ.7

ΕΝΟΤΗΤΑ 2
2. Μέτρα Πυρασφάλειας ΔΑΙ…………………….????????.?????.????…….σελ.15
2.1. Σκοπός…………………………??????……?????????????.?….σελ.15
2.2. Οργάνωση……..??????????????????????.???.?……….σελ.15
2.3. Προληπτικά Μέτρα…..???????????????????….??.???..σελ.15
2.4. Κατασταλτικά Μέσα………………………………………………………………….σελ.16
2.5. Προσωπικό Πυρασφάλειας………………………………………………………..σελ.16
2.6. Κατηγορίες Πυρκαγιών………………………………………………………………σελ.18
2.7. Τύποι Φορητών Πυροσβεστήρων……………………………………………….σελ.19
2.8. Αντιμετώπιση πυρκαγιών με Πυροσβεστήρες………………………………σελ.21

ΕΝΟΤΗΤΑ 3
3. Πλημμύρες ??????.???????.???..?……………………………………………σελ.24
3.1. Οδηγίες προστασίας από πλημμύρες ?.??????????.???……..σελ.24

ΕΝΟΤΗΤΑ 4
4. Έντονα καιρικά φαινόμενα…………………………………………………………………….σελ.26
4.1 Θυελλώδεις άνεμοι………….????.???……………………………………..σελ.26
4.2. Καταιγίδες ????????.???…………..????????????.?……..σελ.26
4.3. Χαλαζόπτωση ..??.????????.????.?…………..????..?………σελ.27
4.4. Χιονόπτωση-Δριμύ Ψύχος …????????.????.?????..?.?.?.σελ.27
4.5. Παγετός ………………………………………………………………………………….σελ.28
4.6. Καύσωνας ……………………………………………………………………………….σελ.28
4.7. Κατολισθήσεις …………………………………………………………………………σελ.29
4.8. Γενικές Οδηγίες ……………………………………………………………………….σελ.30

ΕΝΟΤΗΤΑ 5
5.Τεχνολογικά Ατυχήματα…………………………………………………………………………σελ.31
5.1 Οδηγίες αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων……………………..σελ.31

ΕΝΟΤΗΤΑ 6
6. ΧΒΡΠ (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιενεργά, Πυρηνικά) συμβάντα………….σελ.35
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Πίνακας Προσωπικού…………………………………………………………..σελ.38
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β Πίνακας Ομάδων Εργασίας…………………………………………………..σελ.39
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ Χρήσιμα τηλέφωνα………………………………………………………………σελ.41
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Σχετικές Εγκύκλιοι-Πηγές……………………………………………………..σελ.41
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε Πίνακας Εκπαίδευσης Προσωπικού……………………………………….σελ.41
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤ Πίνακας Προβλεπόμενου Υλικού………………………………………….σελ.42
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ Σύστημα Συναγερμού ΔΑΙ……………………………………………………..σελ.42
ΕΝΟΤΗΤΑ 1

1. Εισαγωγή

Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 17/1974 ως Δημόσιο Ανεξάρτητο Ίδρυμα (ΔΑΙ), σε υλοποίηση της αριθμ. 107/1/158/17-4-91 οδηγίας της Δ/νσης ΠΣΕΑ Της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Τάξης υποχρεούται να καταρτίσει Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας. Σε εφαρμογή του εν λόγω Σχεδίου καταρτίζεται ο παρών Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας. Αποστολή αυτού είναι η προστασία των εργαζομένων και των φοιτούντων στο Σχολείο αυτό μαθητών, η προστασία του κτιριακού συγκροτήματος, του εξοπλισμού και του αρχειακού υλικού, σε περιπτώσεις εκδήλωσης εκτάκτων περιστατικών.

Στην κατεύθυνση αυτή, στη Σχολική μας Μονάδα για το παρόν σχολικό έτος θα υλοποιηθούν τα ακόλουθα:

– σύνταξη ή/και επικαιροποίηση του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης του Σχολείου

– διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας για σεισμό ή άλλο έκτακτο περιστατικό.

– ενημέρωση του προσωπικού, των μαθητών, των γονέων και κηδεμόνων καθώς και

των αρμόδιων φορέων που καλούνται να συνδράμουν στην υλοποίηση του

Σχεδίου.
1.1.Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για έκτακτο περιστατικό.

Το παρόν Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Καστριτσίου., το οποίο στεγάζεται στο επί της Πανεπιστημιούπολης Πατρών κτίριο (όροφοι: 2), συντάχθηκε τον μήνα Νοέμβριο του 2015 με ευθύνη της Διευθύντριας Νυδριώτη Μαρίας, από την ομάδα σύνταξης του σχεδίου (Αρχηγό: Νυδριώτη Μαρία και Υπαρχηγό Πολιτικής Άμυνας: Φιλιππάτου Αικατερίνη) σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, λοιπών αρμόδιων αρχών & φορέων και αφορά στη σχολική περίοδο 2015-16

Το Σχέδιο αυτό θα επικαιροποιηθεί κατά τη διάρκεια της σχολικής αυτής χρονιάς οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ενέργειες που αφορούν στη διαχείριση κινδύνων στη Σχολική Μονάδα σχετίζονται και με τις αντίστοιχες ενέργειες των ακόλουθων συστεγαζόμενων στο συγκεκριμένο κτίριο σχολικών μονάδων:
α. ??????????????????????????????..?

β. ????????????????????????????????
Για το λόγο αυτό με ευθύνη των Διευθυντών θα συζητηθούν τα σχετικά Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης και θα ληφθούν, όπου απαιτείται, αποφάσεις για κοινές δράσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.
1.2. Ενέργειες πριν το έκτακτο περιστατικό
1.2.1. Γενικά Στοιχεία
1. Την ευθύνη σύνταξης του παρόντος Σχεδίου και συντονισμού των ενεργειών για την εφαρμογή του έχει ο Διευθυντής/Διευθύντρια του Σχολείου, ο/η οποίος/α στη συνέχεια θα υποβάλει σχετική βεβαίωση σύνταξής του στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής ορίζεται αυτοδίκαια ως Αρχηγός ΔΑΙ με Υπαρχηγό τον Υποδιευθυντή όπου υφίσταται ή άλλο προσωπικό της εκπαιδευτικής μονάδας.
2. Ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της εφαρμογής του Σχεδίου και κυρίως για το μέρος των ενεργειών που του αναλογούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε συμβάν ή άσκηση ετοιμότητας.
3. Ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών συμμετέχει στις δοκιμαστικές εφαρμογές του
Σχεδίου και κάνει σχετικές προτάσεις για την επικαιροποίηση και τη βελτίωσή του.
4. Ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών εγκρίνει, μετά από πρόταση του Διευθυντή, τη σύνθεση των ομάδων εργασίας που περιγράφονται στην επόμενη παράγραφο και οι οποίες θα μεριμνήσουν για τις ενέργειες διαχείρισης του κινδύνου στο Σχολείο.

1.2.1.α Προσωπικό του Σχολείου

α. Διευθυντής/ντρια ( Αρχηγός ΔΑΙ ):Νυδριώτη Μαρία
β. Υποδιευθυντής/ντρια ( Υπαρχηγός ΔΑΙ ):Φιλιππάτου Αικατερίνη
γ. Προσωπικό. Άνδρες :2 Γυναίκες: 29 Μαθητές:?322
δ. Προσωπικό Πολιτικής Άμυνας: Άνδρες: 1 Γυναίκες:2, Σύνολο:3
1.2.2. Ανάθεση Αρμοδιοτήτων στο Προσωπικό του Σχολείου

Οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό διοικητικό προσωπικό του σχολείου:
– ενημερώνονται για το Σχέδιο και το μελετούν ώστε να γνωρίζουν τα καθήκοντά τους.
– εκπαιδεύονται και εκπαιδεύουν τους μαθητές σχετικά με τις ενέργειες που
προβλέπονται για την εφαρμογή του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης, συμμετέχοντας στις προβλεπόμενες ασκήσεις ετοιμότητας.
– μεριμνούν για τη βελτίωση του Σχεδίου κάνοντας σχετικές προτάσεις.

1.2.2.α Ενέργειες Ομάδων
1. Γενικός Υπεύθυνος (Αρχηγός ΔΑΙ) για τις Ενέργειες Διαχείρισης του έκτακτου περιστατικού.
Γενικός υπεύθυνος:

Διευθύντρια Νυδριώτη Μαρία

με αναπληρωτές την Υποδιευθύντρια Φιλιππάτου Αικατερίνη

Αρμοδιότητες:
– Ευθύνη εκπόνησης του Σχεδίου.
– Συντονισμός όλων των σχετικών ενεργειών.
– Ευθύνη για εκπαίδευση και προετοιμασία του προσωπικού και των μαθητών.
– Υποβολή σχετικής Βεβαίωσης σύνταξης του Σχεδίου στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας / Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά την έγκρισή του από το Σύλλογο Διδασκόντων κατά τη διάρκεια της σχετικής συνεδρίασης.
– Ευθύνη πραγματοποίησης των απαραίτητων Ασκήσεων Ετοιμότητας, καταγραφής τους στο Ημερολόγιο του Σχολείου και αξιολόγησής τους.
– Λήψη αποφάσεων σχετικά με τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του σχετικού ελέγχου από την Ομάδα Σύνταξης του Σχεδίου (περισσότερα στην επόμενη παράγραφο), καθώς και τις προτάσεις των υπολοίπων Ομάδων Εργασίας.
– Γνωστοποίηση στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών ότι μετά από ένα συμβάν θα πρέπει να παραλάβουν τα παιδιά τους από το χώρο καταφυγής του σχολείου, εάν αποφασιστεί από τους αρμοδίους φορείς η διακοπή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Ο Γενικός Υπεύθυνος επίσης αναλαμβάνει:

– Το συντονισμό όλων των σχετικών ενεργειών για την ασφαλή εκκένωση του σχολικού κτιρίου ή όχι, ανάλογα της φύσης του συμβάντος σύμφωνα με το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης.

– Την επικοινωνία με την Προϊσταμένη Αρχή για να ενημερώσει και να ενημερωθεί σχετικά, και άλλους φορείς όταν κριθεί αναγκαίο.
– Τη μέριμνα για την παραμονή των μαθητών στο χώρο καταφυγής έως ότου ενημερωθεί για τις περαιτέρω ενέργειες από τους αρμοδίους. Σε περίπτωση που ανακοινωθεί απόφαση διακοπής της λειτουργίας των σχολείων μεριμνά για την ασφαλή παραμονή των μαθητών στο χώρο καταφυγής έως ότου τους παραλάβουν οι γονείς τους.
2. Ομάδα Σύνταξης του Σχεδίου

Μέλη:

α. Διευθυντής/ντρια ( αρχηγός ΔΑΙ )
β. Υποδιευθυντής/ντρια ( υπαρχηγός ΔΑΙ )
γ. Σύλλογος Διδασκόντων
Αρμοδιότητες:

– Εκπόνηση του Σχεδίου.
– Διενέργεια τακτικού ελέγχου των χώρων του κτιρίου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και καταγραφή των ελλείψεων που παρατηρούνται σχετικά με την τήρηση βασικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του Σχεδίου όπως:
– Ανάρτηση του Σχεδίου στις αίθουσες, στους διαδρόμους, στο χώρο εισόδου
του σχολείου κ.λπ.
– Επισήμανση των οδών διαφυγής και των εξόδων του κτιρίου.
– Δυνατότητα πρόσβασης στις οδούς διαφυγής και τις εξόδους του κτιρίου.
– Προμήθεια απαραίτητων εφοδίων όπως: ραδιόφωνο με μπαταρίες, τηλεβόας, βασικά είδη παροχής πρώτων βοηθειών, κ.λπ.
– Επισήμανση και άρση των επικινδυνοτήτων στους χώρους του σχολείου.
– Επιλογή του χώρου καταφυγής των μαθητών.
– Ενημέρωση των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων ? κηδεμόνων.
– Επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών. Δημιουργία σχετικών καταλόγων και τοποθέτησή τους σε κάθε αίθουσα (π.χ. μέσα στο βιβλίο Ύλης) .
– Μέριμνα για απρόσκοπτη και ταχεία πρόσβαση στους κεντρικούς διακόπτες
ηλεκτροδότησης, καυστήρα θέρμανσης, παροχής νερού και φυσικού αερίου.
– Συνεχής ενημέρωση για τις επικαιροποιημένες ενέργειες προστασίας από τον Ο.Α.Σ.Π. τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Αυτοτελές τμήμα ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
– Πραγματοποίηση σε συνεργασία με τον Διευθυντή των προβλεπόμενων ασκήσεων ετοιμότητας και αξιολόγησής τους.
– Ενημέρωση του Διευθυντή του Σχολείου για τις καταγεγραμμένες ελλείψεις και κατάθεση προτάσεων για τη λήψη μέτρων.
Ο Αρχηγός Πολιτικής Άμυνας του Ιδρύματος αναγράφει στο Ημερολόγιο Ενεργειών σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την Οργάνωση της Πολιτικής Άμυνας του Ιδρύματος, την προμήθεια των υλικών, την εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και κάθε άλλο σημαντικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στο Σχολείο.
3. Ομάδα Παροχής Πρώτων Βοηθειών
Μέλη:
Α. Πολίτη Αικατερίνη
Β. Κυπριανίδου Μαρίνα
Γ. Παπανδρικοπούλου Μαρία
Δ. Κοτανά Βασιλική
Ε. Τασσοπούλου Αικατερίνη

Η Ομάδα αυτή συγκροτείται από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής καθώς και εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό που έχουν επιμορφωθεί σχετικά.

Αρμοδιότητες:
– Ενημέρωση σχετικά με το χώρο αποθήκευσης του φαρμακευτικού υλικού της σχολικής μονάδας.
– Μέριμνα για την πληρότητα του φαρμακευτικού υλικού και ενημέρωση του
Διευθυντή για την ανάγκη προμήθειας απαραίτητων υλικών.
– Ενημέρωση των μελών της Ομάδας, κατά προτεραιότητα, για θέματα παροχής πρώτων βοηθειών.
– Μέριμνα για την ενημέρωση των ιδίων και των συναδέλφων τους σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών (με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή), συν- διοργανώνοντας ημερίδες ή σεμινάρια με τον αρμόδιο φορέα της Πολιτείας για σχετικά θέματα.
– Παροχή πρώτων βοηθειών σε μαθητές ή μέλη του προσωπικού του σχολείου σε περίπτωση τραυματισμού τους.
– Συγκέντρωση τραυματιών που μπορούν να μετακινηθούν σε πρόσφορο σημείο διακομιδής, κοντά στην έξοδο του κεντρικού προαυλίου του σχολείου,ενώ στους βαριά τραυματισμένους παρέχεται βοήθεια στη θέση που βρίσκονται έως ότου φτάσει το Ε.Κ.Α.Β.

Ως χώρος της εγκατάστασης Σταθμού Α’ Βοηθειών ορίζεται ο χώρος:
Αίθουσα εκδηλώσεων
4.Ομάδα Πυρασφάλειας
Μέλη:
Α. Βγενόπουλος Παναγιώτης
Β. Μαυρογένη Θεανώ
Γ. Μελισσουργού Βασιλική
Δ. Αποστολοπούλου Ελένη
Ε. Κουρλιούρος Ανδρέας
Η Ομάδα Πυρασφάλειας είναι επιφορτισμένη να μεριμνά, να οργανώνει το σύστημα πυρόσβεσης και να καταστέλλει την εκδήλωση πυρκαγιάς στο αρχικό της στάδιο εφόσον πρώτα εκκενωθεί το κτίριο ή παράλληλα της εκκένωσης αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Αρμοδιότητες:

– Ενημέρωση σχετικά με τα μέσα πυρόσβεσης της σχολικής μονάδας.

– Εισήγηση προμήθειας των απαραίτητων μέσων πυρόσβεσης και μέριμνα για την τοποθέτησή τους στο σχολικό κτίριο.

– Τακτικός έλεγχος της κατάστασης των πυροσβεστικών μέσων και του καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης και ενημέρωση του Διευθυντή για τυχόν προβλήματα ή βλάβες.

– Γνώση της χρήσης των μέσων πυρόσβεσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

– Μέριμνα για την ενημέρωση των ιδίων και των συναδέλφων τους σε θέματα πυρόσβεσης συν-διοργανώνοντας ημερίδες με τον αρμόδιο φορέα της Πολιτείας καθώς και εκπαίδευσή τους στη χρήση των πυροσβεστικών μέσων, μέσω πρακτικής εφαρμογής.
– Παρέμβαση στην κατάσβεση μικροεστιών πυρκαγιάς.

Όλο το προσωπικό του σχολείου πρέπει να γνωρίζει τις βασικές οδηγίες πυροπροστασίας και τη χρήση πυροσβεστικών μέσων, γιατί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης υπεύθυνος για την κατάσβεση τυχόν μικροεστίας είναι όποιος βρίσκεται πιο κοντά σε αυτήν.
Προτείνεται:
-Στους χώρους εκπαίδευσης (αίθουσες, διαδρόμους, κλπ. ) κάθε 15 μ. και ένας πυροσβεστήρας ξηράς σκόνης 6 kg
-Στους χώρους των εργαστηρίων και των γυμναστηρίων ένας πυροσβεστήρας 12 kg ξηράς σκόνης.
-Στο χώρο του λεβητοστασίου ένας πυροσβεστήρας οροφής 12 kg ξηράς σκόνης πάνω από τον καυστήρα και ένας πυροσβεστήρας διοξειδίου άνθρακα 6 kg στην είσοδο του λεβητοστασίου.

5. Ομάδα Ασφάλειας- Ελέγχου Προσέγγισης μαθητών σε επικίνδυνα σημεία

Μέλη:
Α. Πίγκα Μαρία
Β. Σπυροπούλου Διονυσία
Γ. Αραποστάθη Δέσποινα
Δ.Μπαλασοπούλου Ρούσα
Ε.Μαρκέλλου Μαρίνα
Αρμοδιότητες:
– Περιορισμός των μαθητών στο χώρο που έχει οριστεί ως ασφαλής χώρος καταφυγής.

– Αποτροπή της προσέγγισης των μαθητών σε επικίνδυνα σημεία (προσόψεις κτιρίων, στύλους, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.λπ.).
6. Ομάδα Ελέγχου Δικτύων-Αποκατάστασης Βλαβών

Μέλη:
α. Μέγκα Αλεξία
β. Τσαγκαράκη Ευαγγελία
γ. Κουσιουνέλου Φωτεινή
δ. Παολίνου Αικατερίνη
Αρμοδιότητες:
– Γνώση της θέσης των κεντρικών διακοπτών ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, καθώς και πώς θα γίνει η διακοπή στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση του Σχολείου με ασφάλεια.
– Μέριμνα ενεργειών για την αποκατάσταση βλαβών κατά τη διάρκεια της καθημερινής λειτουργίας του σχολείου, σε συνεργασία με τον Διευθυντή.

– Σύνταξη προτάσεων προς το Διευθυντή ώστε να γίνει προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού μόνωσης , εάν δεν υπάρχει ήδη ( μονωτικά γάντια, μπότες, κ.ά).

7. Ομάδα Αναζήτησης Ατόμων που δεν έχουν παρουσιαστεί στο χώρο καταφυγής

Μέλη:
Α. Παπασημακοπούλου Ελένη
Β. Βλωτή Χρυσοβαλάντου
Γ. Ρουσάκη Μαρία
Δ. Πήττα Άννα
Ε.Σιδέρη Ευαγγελία

Αρμοδιότητες:
? Αναζήτηση των κατόψεων του σχολείου και ενημέρωση για όλους τους χώρους του κτιρίου
? Διενέργεια σχετικού ελέγχου για να αποκτήσει η Ομάδα πλήρη γνώση των επιμέρους χώρων ώστε να είναι αποτελεσματική σε περίπτωση που χρειαστεί.
? Συνεργασία με την Ομάδα Παροχής Πρώτων Βοηθειών.
? Εντοπισμός μαθητών ή εκπαιδευτικών που δεν έχουν παρουσιαστεί στο χώρο καταφυγής και ίσως είναι τραυματισμένοι ή εγκλωβισμένοι.

8. Ομάδα Φύλαξης του Αρχείου του σχολείου
Μέλη:
α. Πιέρρου Γεωργία
β. Γουργουλιάτου Παρασκευή
γ. Νυδριώτη Μαρία
δ. Φιλιππάτου Αικατερίνη
Αρμοδιότητες:
– Γνώση του χώρου φύλαξης και των περιεχομένων ειδών του αρχείου της σχολικής μονάδας.

– Ενημέρωση για τα στοιχεία που εμπεριέχονται στους υπολογιστές της γραμματείας του σχολείου, καθώς και για τα μέσα αποθήκευσης των εφεδρικών αντιγράφων της βάσης δεδομένων.

– Επεξεργασία στοιχείων και καθορισμός της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί,
εάν χρειαστεί, για την ασφαλή μεταφορά του αρχείου.
9. Υπεύθυνοι Επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς

Μέλη:

α. Διευθυντής/ντρια του Σχολείου β. Υποδιευθυντής/ντρια
Αρμοδιότητες:
– Καταγραφή των τηλεφώνων των εμπλεκομένων φορέων ? υπηρεσιών στη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, μετά την εκδήλωση ενός έκτακτου περιστατικού και την εκκένωση της σχολικής μονάδας.

– Επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων επικοινωνίας (π.χ. αγγελιοφόρος) σε περίπτωση που οι γραμμές τηλεφωνίας τεθούν εκτός λειτουργίας.

– Ενημέρωση των εμπλεκομένων υπηρεσιών σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας που έχει καθοριστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

10. Ομάδα Υποστήριξης ΑμεΑ
Μέλη:
α. Βγενόπουλος Παναγιώτης
β. Πολίτη αικατερίνη
γ. Αραποστάθη Δέσποινα
δ. Κυπριανίδου Μαρίνα
Τα μέλη της Ομάδας αυτής είναι τα προαναφερόμενα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στο σχολείο διαθέσιμα άτομα με αποκλειστική αρμοδιότητα την υποστήριξη του Ατόμου με Αναπηρία, τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου που δεν έχουν καθήκοντα διδασκαλίας την ώρα του έκτακτου περιστατικού και του διοικητικό προσωπικό του σχολείου αποτελούν την Ομάδα Υποστήριξης του Ατόμου. Επομένως όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τις ενέργειες που προβλέπονται στο Σχέδιο του σχολείου για την υποστήριξη του ΑμεΑ.

Αρμοδιότητες:
– Ενημέρωση όλου του προσωπικού για το ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα και τις ανάγκες του Ατόμου με Αναπηρία.
– Συζήτηση με το Άτομο για τις ενέργειες προστασίας που πρέπει να κάνει σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης γεγονότος.
– Σχεδιασμός της διαδικασίας υποστήριξής του κατά τη διάρκεια της εκκένωσης και ενημέρωση του Διευθυντή για τυχόν ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ασφαλή εκκένωση του κτιρίου από το ΑμεΑ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
– Ενημέρωση του προσωπικού για τις ενέργειες που προβλέπονται στο Σχολικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και αφορούν στο Άτομο με αναπηρία. Όλο το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό πρέπει να γνωρίζει:
-σε ποια αίθουσα βρίσκεται το ΆμεΑ, γιατί αμέσως μετά το πέρας του συμβάντος θα πρέπει να κατευθυνθούν στη συγκεκριμένη αίθουσα για να το βοηθήσουν να την εκκενώσει.
– τις ανάγκες του Ατόμου με Αναπηρία
– τη διαδικασία εκκένωσης που πρέπει να ακολουθηθεί.

Σημείωση

Οι ανωτέρω ομάδες ταυτίζονται τόσο σε περίπτωση περιστατικού έκτακτης ανάγκης (όπως αυτά παρατίθενται ακολούθως) όσο και στην περίπτωση σεισμικού κινδύνου.
Σε περίπτωση Πολιτικής Κινητοποίησης οι εν λόγω ομάδες αναλαμβάνουν και
καθήκοντα Πολιτικής Άμυνας, όπως προβλέπεται από το Ν.Δ. 17/74 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης» (Π.Σ.Ε.Α) (ΦΕΚ Α΄/236/1994) και από τις Οδηγίες Οργανώσεως Πολιτικής Αμύνης Δημοσίων Ανεξάρτητων Ιδρυμάτων & Ανεξάρτητων Ιδρυμάτων (ΔΑΙ & ΑΙ), με αριθ. Πρωτ. 107/1/54 του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2

ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΑΙ

2.1. Σκοπός
Η πρόληψη ή ο περιορισμός των πυρκαγιών που προκαλούνται από διάφορες αιτίες, η κατάσβεσή τους και απελευθέρωση ατόμων που εγκλωβίζονται μέσα στα κτίρια ή άλλους χώρους των ΔΑΙ ? ΑΙ.

2.2. Οργάνωση
Η Πυρασφάλεια των ΔΑΙ-ΑΙ επιτυγχάνεται με :
? Προληπτικά Μέτρα
? Κατασταλτικά Μέτρα
? Καθορισμό και οργάνωση του προσωπικού πυρασφάλειας
? Εξασφάλιση των απαραίτητων για την διάσωση και πυρόσβεση μέσων
? Εκπαίδευση όλου του προσωπικού του Ιδρύματος στη χρήση των παραπάνω διασωστικών και κατασβεστικών μέσων και
? Εκπαίδευση των ομάδων Πυρασφάλειας, ώστε σε περίπτωση οποιουδήποτε συμβάντος, να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν με επιτυχία και να καθοδηγήσουν με ασφάλεια το υπόλοιπο προσωπικό του Ιδρύματος.

2.3. Προληπτικά μέτρα
Ο Αρχηγός Π.Α. κάθε ΔΑΙ-ΑΙ πρέπει να μελετήσει όλους τους τρόπους που θα συμβάλουν στην πρόληψη ή τον περιορισμό των κινδύνων εκδήλωσης πυρκαγιών από διάφορες αιτίες και να λάβει τα απαραίτητα για το σκοπό αυτό μέτρα, μερικά από τα οποία αναφέρονται παρακάτω:
? Μεταφέρει έγκαιρα τις αποθηκευμένες εύφλεκτες ή εκρηκτικές ύλες, αλλά και όσες δεν είναι άμεσης χρήσης, σε χώρους μακριά από το προσωπικό ή σε άλλους με στερεά και άφλεκτη στέγη που να παρέχουν ασφάλεια.
? Προβλέπει να υπάρχει σύστημα μόνιμων εγκαταστάσεων καταιωνισμού (νερού, αφρού, κόνης ή αδρανών αερίων κλπ) σε αποθήκες εύφλεκτων υλών και σε δεξαμενές υγρών καυσίμων κλπ κατά περίπτωση.
? Φροντίζει για την αποφυγή ανάμιξης των διαφόρων υλικών και ειδικότερα των χημικών προϊόντων, την απομάκρυνσή τους και την κατάλληλη τοποθέτηση των υλών εκείνων για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
? Μεριμνά για την ύπαρξη διόδων ανάμεσα στα αποθηκευμένα υλικά, για να διευκολύνεται η επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς, για την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος τις ώρες που δεν λειτουργεί το Ίδρυμα, (πλην των φώτων ασφαλείας) και για την επιμελή συντήρηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων προς αποφυγή βραχυκυκλώματος.
? Φροντίζει για την ύπαρξη αλεξικέραυνου, που επιθεωρείται τακτικά. Με αλεξικέραυνο πρέπει να εφοδιάζονται όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρούς κινδύνους από τους κεραυνούς.
? Αναρτά πινακίδες σε εμφανή σημεία, που σ? αυτές να αναγράφονται οδηγίες πρόληψης πυρκαγιών και άλλων ατυχημάτων ( εκγλωβισμών, δηλητηριάσεων κλπ), τρόποι ενεργειών του προσωπικού σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, αλλά και κάθε άλλου μέτρου που θα συμβάλει στην αποφυγή της πυρκαγιάς και την μείωση του κινδύνου από αυτή.
? Εποπτεύει, ώστε να γίνεται τακτικός έλεγχος από αρμόδιο όργανο, στις ηλεκτρικές και λοιπές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και γενικά σε όλους τους χώρους στους οποίους υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί και να αναπτυχθεί μια πυρκαγιά.
? Φροντίζει για την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος αποκάλυψης πυρκαγιών (ανιχνευτές φλόγας, θερμότητας, καπνού και αερίων), εκεί όπου κατά περίπτωση κρίνεται αναγκαίο.

2.4. Κατασταλτικά μέτρα (κατάσβεση πυρκαγιών)
Αυτά συνίστανται στον εξοπλισμό των ΔΑΙ-ΑΙ και είναι απαραίτητα μέσα καταστολής-κατάσβεσης που διακρίνονται σε:
? Στοιχειώδη ή άμεσης επέμβασης
? Τακτικά

Στοιχειώδη ή άμεσης επέμβασης μέσα και υλικά :
? Είναι τα πρόχειρα φορητά και τροχήλατα μέσα, τα οποία χρησιμοποιούνται με μεγάλη ευκολία και είναι πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο και για την κατάσβεση νέων μικρών εστιών της φωτιάς.
? Τοποθετούνται εντός και εκτός των κτιριακών εγκαταστάσεων σε επίκαιρες και προσιτές για το προσωπικό θέσεις, σε κάθε όροφο ή χώρο και αποτελούν τα βασικά και ειδικά πυροσβεστικά σημεία των ΔΑΙ & ΑΙ.
Ειδικότερα τα φορητά μέσα (πυροσβεστήρες) πρέπει να τοποθετούνται σε τοίχους σε ύψος 1,20 μέχρι 1,50 μ. από το δάπεδο, μακριά από μεγάλες εστίες θερμότητας και ανά ένας φορητός πυροσβεστήρας κόνεως κοντά στην ηλεκτρική εγκατάσταση και στον χώρο κεντρικής θέρμανσης.
Επιπλέον στο χώρο του λεβητοστασίου και πάνω από τον καυστήρα και την δεξαμενή πρέπει να τοποθετείται ένας ή και περισσότεροι αυτοδιεγειρόμενοι πυροσβεστήρες οροφής ανάλογοι σε αριθμό και περιεχόμενο της διάστασης του χώρου που πρόκειται να καλύψουν από άποψη πυροπροστασίας.
2.5. Προσωπικό Πυρασφάλειας (ομάδα Πυρασφάλειας)

? Το προσωπικό πυρασφάλειας πρέπει να επιλέγεται από τους μη στρατεύσιμους άνδρες κάθε ΔΑΙ ή ΑΙ, κατά προτίμηση από τους νεώτερους και σωματικώς ισχυρότερους του εργατικού ή υπαλληλικού προσωπικού του, οι οποίοι και θα αποτελούν την ομάδα Πυρασφάλειας του Ιδρύματος.
? Η σύνθεση της ομάδας πυρασφάλειας αποτελείται από υποομάδες κάθε μια από τις οποίες περιλαμβάνει 3-10 άνδρες και εξαρτάται κυρίως από σταθερούς συντελεστές όπως:
? Το μέγεθος του Ιδρύματος
? Τη δύναμη σε προσωπικό του Ιδρύματος
? Τα παραγόμενα προϊόντα και ο κίνδυνος πυρκαγίας από τη φύση των προϊόντων αυτών
? Την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων
? Τον κίνδυνο πυρκαγιάς έξω και
? Την αναμενόμενη βοήθεια και την απόσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το Ίδρυμα. Στα Ιδρύμα που εργάζονται περισσότερες από μια βάρδιες, η ομάδα πυρασφάλειας πρέπει να καλύπτει όλες τις βάρδιες του 24ώρου.
? Αρχηγός της Ομάδος Πυρασφάλειας και υπεύθυνος για την πυρασφάλεια του Ιδρύματος, ορίζεται ο πλέον κατάλληλος από ο προσωπικό (π.χ. με προϋπηρεσία στην Πυροσβεστική, Μηχανικός ή Χημικός κλπ). Ένα άτομο από το προσωπικό πυρασφάλειας ορίζεται αναπληρωτής αυτού. Όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να έχουν πλήρη γνώση των εγκαταστάσεων και των κινδύνων που υπάρχουν σ? αυτές.
? Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του Αρχηγού Πυρασφάλειας καθορίζονται από τον Αρχηγό Πολιτικής Άμυνας κάθε ΔΑΙ ή ΑΙ και αναγράφονται στον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας Π.Α. του Ιδρύματος
? Υποχρεώσεις ?καθήκοντα Αρχηγού Πυρασφάλειας:

? Εκπαιδεύεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης και αναλαμβάνει την οργάνωση των μέτρων πυρασφάλειας, την συγκρότητση της ομάδας και τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των ανδρών της. Βρίσκεται σε τακτική επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και συμβουλεύεται αυτή για κάθε είδους θέμα που αφορά την καλύτερη οργάνωση της πυρασφάλεις του ΔΑΙ- ΑΙ
? Για το σκοπό αυτό εκπαιδεύει το προσωπικό πυρασφάλειας του Ιδρύματος:
o Στη χρήση των πυροσβεστικών μέσων που υπάρχουν.
o Στην πρόληψη της πυρκαγιάς ή άλλων συναφών κινδύνων.
o Στην έγκαιρη σήμανση συναγερμού και αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
o Στην τεχνική αντιμετώπιση των πυρκαγιών ή την πρόληψη αυτών (η παραπάνω εκπαίδευση πραγματοποιείται αρχικά από την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία).
o Υποχρεούται στην εφαρμογή και παρακολούθηση των υποδειχθέντων από την Π.Υ. προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων πυρασφάλειας.
o Επιλέγει τις κατάλληλες θέσεις για την τοποθέτηση των πυροσβεστικών μέσων.
o Αναγράφει εξωτερικά το είδος των πυροσβεστήρων και την ημερομηνία αναγόμωσης και τους ελέγχει κατά περιόδους.
o Αναρτά πινακίδες σε επίκαιρες θέσεις στους επικίνδυνους χώρους με την ένδειξη «Απαγορεύεται το Κάπνισμα».
o Κατά την πολεμική περίοδο καθορίζει μικρή δύναμη από τους άνδρες του προσωπικού των ομάδων πυρασφάλειας η οποία βρίσκεται σε επιφυλακή όλο το 24ώρο, τόσο τις εργάσιμες όσο και τις μη εργάσιμες ημέρες.
o Προβαίνει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που τυχόν θα εκδηλωθούν.
o Εκπαιδεύει το προσωπικό του Ιδρύματος και ειδικότερα την ομάδα πυρασφάλειας σε ενέργειες κατάσβεσης πυρκαγιών που εκδηλώνονται μέσα σε ευπαθείς χώρους στους οποίους υπάρχουν εύφλεκτα υλικά, χημικά προϊόντα, αυτοαναφλέξιμα σώματα κλπ καθώς και στη διάνοιξη διόδων για την ευκολότερη απελευθέρωση τυχόν παγιδευθέντων ατόμων και την μεταφορά τους σε ασφαλείς θέσεις.
o Διενεργεί κατά καιρούς πρακτικές ασκήσεις σε εικονικές πυρκαγιές ή τεχνικώς δημιουργούμενες εστίες φωτιάς, για την απόκτηση ετοιμότητας, ψυχραιμίας και εθισμού του προσωπικού στο σωστό χειρισμό των πυροσβεστικών μέσων.
o Ενημερώνει όλο το προσωπικό του Ιδρύματος, για τα σημεία και τις θέσεις που βρίσκονται τα πυροσβεστικά μέσα και υλικά και υπενθυμίζει σε αυτό ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου συμβάντος, υποχρεούται στην άμεση σήμανση συναγερμού και την ειδοποίηση της Π.Υ., παράλληλα με τις ενέργειες κατάσβεσής της.
o Τηρεί υποχρεωτικά βιβλίο επιθεωρήσεων στο οποίο καταχωρούνται οι διαπιστούμενες από αυτόν ελλείψεις, παραλείψεις ή άλλες συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές ή δυσμενείς καταστάσεις και ενημερώνει για τον σκοπό αυτόν τον Αρχηγό Π.Α. του Ιδρύματος.
2.6. Κατηγορίες Πυρκαγιών

Α: Στερεών καυσίμων υλικών
B: Υγρών καυσίμων υλικών ή στερεών που υγροποιούνται κατά την καύση του
C: Αερίων καυσίμων υλικών (π.χ. μεθάνιο, προπάνιο, υδρογόνο, ασετιλίνη, κ.α.).
D: Μετάλλων (π.χ. νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, τιτάνιο, κ.α.).
E: Ηλεκτρικές πυρκαγιές.
2.7. Τύποι φορητών πυροσβεστήρων
1.ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΞΗΡΑΣ ΣΚΟΝΗΣ.
2.ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ ΞΗΡΑΣ ΣΚΟΝΗΣ ΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΦΙΑΛΙΔΙΟ

3.ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ ΝΕΡΟΥ

4.ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ CO2

2.8. Αντιμετώπιση πυρκαγιών με πυροσβεστήρες

ΕΝΟΤΗΤΑ 3

Πλημμύρες

Οι πλημμύρες αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή φυσική καταστροφή, μετά τις δασικές πυρκαγιές και συμβαίνει λόγω ραγδαίων βροχοπτώσεων και ισχυρών καταιγίδων, από το ανέβασμα της στάθμης των ποταμών ή από το λιώσιμο χιονιού. Συμβαίνει επίσης από υποχώρηση φραγμάτων και στην περίπτωση αυτή οι συνέπειες είναι πολύ μεγάλες.
Η πλημμύρα από φυσικά αίτια είτε παρουσιάζει βραδεία εξέλιξη είτε ανήκει στην κατηγορία της ξαφνικής πλημμύρας, που είναι και το πιο συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα. Στον Ελληνικό χώρο οι πλημμύρες οφείλονται σε καταρρακτώδεις βροχές, που συνοδεύουν τη διέλευση υφέσεων.
Οι ξαφνικές πλημμύρες εμφανίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα λίγων ωρών ή λιγότερο και έχουν σαν αποτέλεσμα ταχεία ύψωση νερού, το οποίο στο πέρασμα του μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε κατασκευές, όπως κτίρια, γέφυρες κλπ, να παρασύρει αυτοκίνητα, να ξεριζώσει δέντρα. Τα περισσότερα θύματα εξαιτίας πλημμυρών προέρχονται από τις ξαφνικές πλημμύρες.
Ένα σπανιότερα εμφανιζόμενο είδος πλημμύρας στην Ελλάδα είναι η παράκτια πλημμύρα, η οποία εμφανίζεται στις παράκτιες περιοχές λόγω του κυματισμού της θάλασσας. Ο κυματισμός προκαλείται συνήθως από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

3.1 Οδηγίες Προστασίας για τις πλημμύρες.
? Προετοιμασία:
Σε περίπτωση που ενημερωθείτε για την εκδήλωση έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή σας
-Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το Σχολείο δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.
-Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους
? Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας:
Αν είστε μέσα στο κτίριο
-Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.
Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο
-Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

? Μετά την πλημμύρα:
Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο
– Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να ξαναπλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες.
– Η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.
– Εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασποροές κλπ.
– Τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, αντικείμενα και νεκρά ζώα.
-Προσέξτε να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
-Μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
-Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά. Ενδέχεται να αποτελέσουν καλούς αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις.
-Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.
-Θυμηθείτε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.
-Βεβαιωθείτε από τις Αρχές ότι η περιοχή που βρίσκεται η σχολική μονάδα ή ο χώρος εργασίας σας είναι πλέον ασφαλής και κατόπιν επιστρέψτε σε αυτήν ειδικά αν έχει προηγηθεί εκκένωση.
-Κλείστε την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και αν στην περιοχή σας έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
-Κλείστε την παροχή νερού, για το ενδεχόμενο βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.
ΕΝΟΤΗΤΑ 4
ΈΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
4.1 Θυελλώδεις άνεμοι
Άνεμος είναι η φυσική κίνηση του ατμοσφαιρικού αέρα που ρέει γενικά παράλληλα προς το έδαφος. Αιτία του ανέμου είναι η οριζόντια διαφορά της ατμοσφαιρικής πίεσης. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά πίεσης μεταξύ δύο δεδομένων σημείων τόσο μεγαλύτερη είναι και η ένταση του ανέμου.
? Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων
-Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
-Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
-Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σχολικού συγκροτήματος.
-Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

4.2 Καταιγίδες
Οι καταιγίδες είναι από τα πιο βίαια ατμοσφαιρικά φαινόμενα και συνοδεύονται από ραγδαίες βροχές, ισχυρούς ανέμους με μεταβλητή ένταση και διεύθυνση, οι οποίοι μπορεί να φτάσουν τα 50 με 80km/h ή ακόμα και τα 100km/h, από ισχυρές ηλεκτρικές εκκενώσεις, δηλαδή κεραυνούς και πολλές φορές από χαλάζι.
Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα
Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.
Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.
? Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας:
Αν βρίσκεστε στο σχολικό συγκρότημα
-Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
-Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
-Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (τουαλέτες , βρύσες ) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
-Καταφύγετε στο σχολικό κτίριο ή διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να -ξαπλώσετε.
-Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
-Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
-Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.)

4.3 Χαλαζόπτωση
Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε.

4.4 Χιονόπτωση / Δριμύ ψύχος
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα σημειώνονται στη χώρα μας χιονοπτώσεις που διαρκούν από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες και συχνά συνοδεύονται από χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους.
Οι χιονοπτώσεις μπορεί να είναι τοπικές ή να επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας. Συνήθως, οι ισχυρότερες χιονοπτώσεις σημειώνονται στις βόρειες και ορεινές περιοχές της χώρας, όπου το χιόνι παραμένει για όλη σχεδόν τη χειμερινή περίοδο.

? Προετοιμασία:
-Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).
? Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης:
Αν βρίσκεστε στο σχολικό συγκρότημα
-Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
-Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
-Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
-Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
-Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
-Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

4.5 Παγετός
Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν μαθητές βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, για την αποφυγή τραυματισμών από ολισθηρότητα.

4.6 Καύσωνας
Ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες είναι ημέρες κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σε υψηλά επίπεδα τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.Καύσωνας, για τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, θεωρείται μια περίοδος τουλάχιστον 3 ημερών, όπου οι θερμοκρασίες στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ξεπερνούν τους 37°C και η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 31°C, δηλαδή η θερμοκρασία δε μειώνεται αρκετά κατά τις νυκτερινές ώρες (δεν πέφτει κάτω από τους 25-26°C).
-Αποφύγετε την έκθεση και παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
-Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
-Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
-Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
-Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων).
4.7. Κατολισθήσεις / Καθιζήσεις
Το φαινόμενο της κατολίσθησης αναφέρεται στη διατάραξη της ισορροπίας μιας μάζας εδάφους ή βράχου. Οι κατολισθήσεις αποτελούν μέρος των φυσικών διεργασιών εξέλιξης του γήινου ανάγλυφου, ωστόσο μπορούν να προκληθούν και από εξωτερικές παρεμβάσεις με την έμμεση ή άμεση συμβολή του ανθρώπου.

? Ενέργειες πριν την εκδήλωση της κατολίσθησης
Οι κατολισθήσεις συμβαίνουν συνήθως σε περιοχές που έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Ζητήστε πληροφορίες για τις κατολισθήσεις στην περιοχή σας, και ενδεχομένως ζητήστε μια λεπτομερή πραγματογνωμοσύνη της περιοχής του Σχολικού συγκροτήματος.

Τι να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατολισθήσεων.
-Επικοινωνήστε με τις τοπικές Αρχές, Πυροσβεστική, Αστυνομία ή Διεύθυνση Τεχνικών Έργων. Οι τοπικοί φορείς είναι οι πλέον κατάλληλοι να εκτιμήσουν έναν ενδεχόμενο κίνδυνο.
-Αν βρίσκεστε σε περιοχές επικίνδυνες για κατολισθήσεις και λασποροές, ενημερωθείτε για τις πιθανές οδούς διαφυγής.
-Ενημερωθείτε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο για προειδοποιήσεις σχετικές με φαινόμενα έντονων ή παρατεταμένων βροχοπτώσεων. Μετά από περιόδους παρατεταμένων βροχοπτώσεων αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης κατολισθήσεων.

? Ενέργειες κατά την διάρκεια εκδήλωσης κατολισθήσεων
-Απομακρυνθείτε το ταχύτερο δυνατό από την περιοχή εκδήλωσης της κατολίσθησης.
-Αν παραμείνετε στο Σχολικό συγκρότημα, μετακινηθείτε σε ψηλότερους ορόφους.
-Εάν είναι αδύνατο να απομακρυνθείτε καθίστε στο πάτωμα σε εμβρυακή στάση και προστατέψτε το κεφάλι σας.
-Να είστε έτοιμοι να μετακινηθείτε γρήγορα. Δώστε προτεραιότητα στην ασφάλεια του εαυτού σας και όχι των υπαρχόντων σας.

? Ενέργειες μετά την εκδήλωση κατολισθήσεων
-Μείνετε μακριά από την περιοχή της κατολίσθησης. Μπορεί να υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης νέας κατολίσθησης.
-Παρακολουθείτε τους τοπικούς ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την εκδήλωση της κατολίσθησης.
-Ελέγξτε για τραυματίες και παγιδευμένα άτομα περιμετρικά του χώρου εκδήλωσης της κατολίσθησης, χωρίς να εισέλθετε σε αυτόν. Κατευθύνεται τα σωστικά συνεργεία στις θέσεις των παγιδευμένων.
-Ελέγξτε για βλάβες σε δίκτυα κοινής ωφέλειας.
-Ελέγξτε για ζημιές τα κρίσιμα σημεία για την στατικότητα του Σχολικού συγκροτήματος.

4.8 Γενικές Οδηγίες

Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον (δωρεάν) Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
Μόλις περάσει η κακοκαιρία
Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.
ΕΝΟΤΗΤΑ 5
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Οι διάφορες ανέσεις και ευκολίες, οι οποίες θεωρούνται αυτονόητες στα πλαίσια του σύγχρονου πολιτισμού, οφείλονται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και είναι το αποτέλεσμα των σχετικών ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες αυτές συνεπάγονται ταυτόχρονα και την δημιουργία αντιστοίχων νέων κινδύνων για τον πληθυσμό και το περιβάλλον. Σε εθνικό επίπεδο, αλλά και διεθνώς, έχουν θεσπιστεί και συνεχώς αναπροσαρμόζονται κανονισμοί και τεχνικές προδιαγραφές, που στοχεύουν κατ’ αρχήν στην πρόληψη, δηλαδή στην αποφυγή των συμβάντων (ατυχημάτων), αλλά και στην μείωση των επιπτώσεών τους στον πληθυσμό αλλά και στο περιβάλλον. Οι τεχνικές προδιαγραφές και οι κανονισμοί, καθώς και τα βελτιωμένα συστήματα διοίκησης, έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των συμβάντων, αλλά δεν εξασφαλίζουν ότι δεν θα συμβούν ατυχήματα.
Οι τεχνολογικές καταστροφές οφείλονται συνήθως σε τεχνολογικούς κινδύνους, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται κατ΄ αρχήν με τον πρέποντα τρόπο ή σε τεχνολογικά συμβάντα (ατυχήματα) τα οποία προκαλούνται από ανθρώπινα λάθη, αστοχίες εξοπλισμού, οργανωτικές ή διοικητικές δυσλειτουργίες, κλπ. και ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Μπορούν όμως να είναι και το αποτέλεσμα είτε άλλων φυσικών καταστροφών (σεισμών, κεραυνών, ισχυρών βροχοπτώσεων κλπ) είτε σκόπιμων ανθρώπινων ενεργειών.

5.1 Οδηγίες αντιμετώπισης τεχνολογικών ατυχημάτων
Αν το Σχολείο ή το Σχολικό συγκρότημα βρίσκεται σε περιοχή στην οποία υπάρχουν τεχνολογικοί κίνδυνοι οι επιλογές είναι δύο: είτε να παραμείνετε/να καταφύγετε σε κλειστό χώρο είτε να εκκενώσετε το χώρο. Οι αρμόδιες Αρχές θα αποφασίσουν την καλύτερη λύση.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό:
-Να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα δοθούν από τις αρμόδιες Αρχές.
-Να μελετήσετε, να εξοικειωθείτε και να εφαρμόσετε τις παρακάτω γενικές οδηγίες μέχρι να σας δοθούν οι ειδικές οδηγίες κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος.

? Προετοιμασία:
Συγκεντρώστε στον ίδιο χώρο ή φροντίστε να είναι εύκολο να συγκεντρωθούν σε λίγο χρόνο:
– Κολλητική μονωτική ταινία (χαρτοταινία).
– Ψαλίδια.
– Πλαστικά φύλλα (κομμένα στις κατάλληλες διαστάσεις) και πλαστικές σακούλες σκουπιδιών.
– Πετσέτες και πανάκια.
– Ραδιόφωνο με μπαταρίες (οι μπαταρίες να μην είναι μέσα στο ραδιόφωνο αλλά να βρίσκονται δίπλα, αλλιώς ελέγχετέ τις συχνά).
– Φακός με μπαταρίες (οι μπαταρίες να μην είναι μέσα στο φακό αλλά να βρίσκονται δίπλα, αλλιώς ελέγχετέ τις συχνά).
– Επιπλέον καινούργιες μπαταρίες.
– Εμφιαλωμένο νερό σε μικρές ποσότητες.
– Συσκευασμένη τροφή σε μικρές ποσότητες.
– Σαπούνι.
– Βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

? Κατά τη διάρκεια του ατυχήματος
– Παραμείνετε ή καταφύγετε σε κλειστό χώρο
Σκοπός είναι να διαφυλάξετε την υγεία σας από επικίνδυνες χημικές ουσίες που μπορεί να εισέλθουν στο Σχολείο, από πιθανές εκρήξεις (πρωτογενή και δευτερογενή θραύσματα) και από τη θερμική ακτινοβολία.
-Ασφαλίστε ερμητικά με χαρτοταινία και πλαστικά φύλλα όλα τα συστήματα θέρμανσης και τις εισόδους απαγωγών και συστημάτων εξαερισμού, τις πόρτες και τα παράθυρα.
-Μην χρησιμοποιήσετε φιάλες υγραερίου.
-Μην πλησιάζετε σε παράθυρα για οποιοδήποτε λόγο.
-Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το τηλέφωνο (κινητό ή σταθερό).
-Αν παρ? όλες τις ενέργειές σας, τα επικίνδυνα αέρια εισέλθουν στο κτίριο, διπλώστε αρκετές φορές μία πετσέτα ή ένα πανί, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας και πάρτε ελαφρές αναπνοές.

Αν ζητηθεί από τις Αρχές να εκκενώσετε την περιοχή
-Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
-Ακολουθείστε τις οδούς διαφυγής που θα σας υποδειχθούν.
-Έχετε το ραδιόφωνο ανοικτό ώστε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις και να εφαρμόζετε τις οδηγίες των Αρχών.

Αν βρίσκεστε έξω από το κτίριο και κοντά στο χώρο του ατυχήματος:
– Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και προσπαθήστε να προφυλάξετε καταρχήν τον εαυτό σας.
– Προσφέρετε βοήθεια σε όποιους τη χρειάζονται μόνο εάν γνωρίζετε πώς πρέπει να ενεργήσετε.
– Απομακρυνθείτε από το χώρο του ατυχήματος το συντομότερο δυνατόν.
– Μην περπατάτε και μην αγγίζετε άσκοπα εκεί που βρίσκεται η ουσία που έχει διαρρεύσει.
– Μην καπνίζετε.
– Καλύψτε το σώμα σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
-«Φιλτράρετε» τον αέρα που αναπνέετε από επικίνδυνα αέρια, σκόνη ή σταγονίδια καλύπτοντας με μία διπλωμένη πετσέτα ή πανί το στόμα και τη μύτη σας και παίρνετε ελαφρές αναπνοές.
Αν εκτεθείτε σε χημική ουσία:
– Καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια
– Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210 7793777
– ΕΚΑΒ: 166
Γενικές οδηγίες που να καλύπτουν κάθε περίπτωση έκθεσης σε μία επικίνδυνη ουσία (δηλητηρίαση, χημικό έγκαυμα) δεν είναι δυνατόν να δοθούν. Αν όμως προβείτε σε ορισμένες κατάλληλες ενέργειες μειώνετε την πιθανότητα της μόλυνσης και τις επιπτώσεις της.
Αν μία επικίνδυνη ουσία έρθει σε επαφή με τα μάτια σας ενεργείστε ΑΜΕΣΩΣ. Οποιαδήποτε καθυστέρηση αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής βλάβης. Εκτός κι αν ενημερωθείτε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε νερό για τη συγκεκριμένη χημική ουσία, κάντε τα εξής:

– Ξεπλύνετε τα χέρια σας γρήγορα.
– Αν φοράτε φακούς επαφής, αφαιρέστε τους.
– Ξεπλύνετε κάθε μάτι ξεχωριστά χωρίς ιδιαίτερη πίεση με καθαρό χλιαρό νερό και με κατεύθυνση από την μύτη προς τα εξω για τουλάχιστον 15 λεπτά. Συνεχίστε τη διαδικασία έως ότου να μην αισθάνεστε ενόχληση.
– Ζητείστε ιατρική βοήθεια.
Αν βάσιμα νομίζετε ότι έχετε εκτεθεί σε επικίνδυνη ουσία:
– Βγάλτε αμέσως όποια ρούχα θεωρείτε ότι έχουν μολυνθεί.
– Γδυθείτε με τέτοιο τρόπο ώστε τα ρούχα να μην έρθουν σε επαφή με το πρόσωπό σας. Διαφορετικά σκίστε ή κόψτε τα με ψαλίδι.
– Βάλτε τα σε πλαστικές σακούλες ή σε δοχείο και κλείστε το καλά.
– Πλυθείτε προσεκτικά με νερό.
– Περιμένετε ιατρική βοήθεια.

ΕΝΟΤΗΤΑ 6
ΧΒΡΠ (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιενεργά, Πυρηνικά) συμβάντα

Η προσπάθεια πρόκλησης επιδημιών, η προσθήκη μολυσματικών, ρυπογόνων παραγόντων στο σύστημα ύδρευσης και η χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών με τελικό σκοπό την επικράτηση κατά του αντιπάλου σε πολεμικές συρράξεις είναι καταγεγραμμένη από αρχαιοτάτων χρόνων. Τον περασμένο αιώνα η μεγάλη ανάπτυξη των χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων οδήγησε στην περιστασιακή χρήση τους κατά τον πρώτο και δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλες περιφερειακές συρράξεις. Καταγράφηκαν επίσης ατυχήματα σε εγκαταστάσεις παραγωγής ΧΒΡΠ όπλων. Τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφηκαν περιστατικά χρήσης ή προετοιμασίες για πραγματοποίηση επιθέσεων με ΧΒΡ παράγοντες από τρομοκρατικές οργανώσεις και εκτός πλαισίου πολεμικών συρράξεων. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και τα περιστατικά με την αποστολή επιστολών με σκόνη άνθρακα, το θέμα της χρήσης ΧΒΡΠ παραγόντων κατά του πληθυσμού βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας.
Στη χώρα μας και στην Ε.Ε. η πλευρά της διαχείρισης των συνεπειών ΧΒΡΠ περιστατικών έχει ενταχθεί στο αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας μαζί με τις φυσικές και τις τεχνολογικές καταστροφές (Νόμος 3013/2002). Ένα συμβάν κατά το οποίο ένας Χημικός παράγων ή μία βιομηχανική χημική ουσία χρησιμοποιείται σαν τρομοκρατικό όπλο ονομάζεται Χημικό Περιστατικό. Αντίστοιχα ονομάζεται Βιολογικό/Ραδιολογικό περιστατικό το συμβάν κατά το οποίο ένας βιολογικός/ραδιολογικός παράγων χρησιμοποιείται σαν τρομοκρατικό όπλο.
? Προετοιμασία:
Η αντιμετώπιση ενός ΧΒΡΠ περιστατικού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (είδος, ποσότητα και καθαρότητα ΧΒΡΠ παράγοντα, μέθοδος διασποράς, χώρος, μετεωρολογικές συνθήκες, κλπ.). Επομένως δεν είναι η ίδια για κάθε περίπτωση.
Παρόλα αυτά οι βασικές ενδεδειγμένες ενέργειες συνοψίζονται στα εξής:
-Μειώστε το χρόνο παραμονής στο επικίνδυνο περιβάλλον και επομένως της έκθεσης στον ΧΒΡΠ παράγοντα.
-Απομακρύνετε το ΧΒΡΠ παράγοντα από το σώμα σας.
-Απομακρυνθείτε από το χώρο του περιστατικού και παραμείνετε σε ασφαλή χώρο.
-Εφαρμόστε τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών και συνεργαστείτε με το προσωπικό τους.
-Στη συνέχεια παρατίθενται οι γενικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε έως ότου σας δοθούν ειδικές οδηγίες από τις αρμόδιες Αρχές. Επιπλέον, συμβουλευτείτε και τις οδηγίες για τα τεχνολογικά ατυχήματα.
? Κατά τη διάρκεια του ατυχήματος:
Αν βρεθείτε σε χώρο όπου είναι αντιληπτή η απελευθέρωση ΧΒΡΠ παράγοντα
-Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και μην πανικοβάλλεστε.
-Αν το περιστατικό συμβεί σε ανοικτό χώρο απομακρυνθείτε από την περιοχή πεζή χωρίς να αγγίξετε τίποτε. Μην απομακρυνθείτε πάρα πολύ και μην χρησιμοποιήσετε δημόσια ή ιδιωτικά μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό, μετρό, ταξί, αυτοκίνητα, μηχανάκια). Κάτι τέτοιο ίσως προκαλέσει διασπορά του επικίνδυνου παράγοντα στα μέσα μεταφοράς και τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η εξάπλωση του προβλήματος θα δυσχεράνει και την προσφορά βοήθειας προς εσάς.
-Αν το περιστατικό συμβεί σε κλειστό χώρο, κλείστε τα επιμέρους συστήματα εξαερισμού και το κεντρικό, βγείτε από το κτίριο και περιμένετε τις Aρχές.
-Προφυλαχθείτε μπαίνοντας στο πλησιέστερο κτίριο που δεν έχει υποστεί ζημιές. Σε περίπτωση έκρηξης σε ανοιχτό χώρο αν παραμείνετε ή καταφύγετε σε κλειστό χώρο μειώνεται η έκθεσή σας σε ΧΒΡΠ παράγοντες.
-Αφού βρεθείτε σε «ασφαλή» χώρο βγάλτε τα ρούχα σας το συντομότερο δυνατόν. Προσέξτε να μην εκθέσετε περισσότερο στους ΧΒΡΠ παράγοντες τα ευαίσθητα σημεία και τις περιοχές εισόδου του οργανισμού σας (μάτια, μύτη και στόμα). Πλυθείτε με άφθονο νερό μόνοι σας ή καλύτερα ανά δύο ώστε να είναι δυνατός ο καλύτερος καθαρισμός στα δύσκολα σημεία και μέρη του σώματος (πίσω από τα αυτιά, μάτια, μασχάλες κλπ.). Τοποθετείστε τα ρούχα σε πλαστική σακούλα που κλείνει καλά.
-Αν δεν είναι εφικτό να βγάλετε όσα ρούχα είναι δυνατόν (και αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες) περιμένετε τις δυνάμεις που θα αναλάβουν το έργο της απολύμανσης/απορρύπανσής σας. Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα πρέπει να βγάλετε ή να σας βγάλουν τα ρούχα (μερικά από αυτά σκίζοντας τα ή κόβοντάς τα με ψαλίδι). Θα χρειαστεί να στέκεστε χωρίς ρούχα μπροστά σε άγνωστους και γνωστούς ανθρώπους. Είναι απαραίτητο για την καλύτερη δυνατή προστασία της υγείας σας.
-Συνεργαστείτε με το προσωπικό των υπηρεσιών που έχουν ως αποστολή την αντιμετώπιση του συμβάντος για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (τη δική σας υγεία). Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες που σας δίνουν και μην διαφωνείτε.
-Μην παραξενευτείτε αν δείτε το προσωπικό των υπηρεσιακών δυνάμεων να φορά προστατευτικό εξοπλισμό που εσείς βέβαια δεν έχετε. Η προστασία τους είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη προσφορά βοήθειας σε εσάς.
-Μην ξεχνάτε να αναφέρετε στις Aρχές οτιδήποτε παρατηρείτε.

Αν εκτεθείτε σε κάποιο ΧΒ παράγοντα χωρίς να το γνωρίζετε
-Ίσως εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με ίωση ή κρυολόγημα δηλ. πυρετό, βήχα, κοιλιακούς ή μυϊκούς πόνους κλπ. (π.χ. βιολογικό παράγοντα) ή συμπτώματα έκθεσης σε τοξική χημική ουσία (π.χ. «μουστάρδα», φυτοφάρμακο).
-Παρακολουθείστε προσεκτικά την ενημέρωση (αν έχει γίνει) από τις αρμόδιες Αρχές και δείτε αν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στις ανακοινώσεις. Διαφορετικά ενημερώστε τις Αρχές.
-Επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον ιατρό σας ή με ιατρικές υπηρεσίες και μην παρουσιάζεστε σε χώρο παροχής ιατρικής φροντίδας (νοσοκομείο, ιατρείο) χωρίς προηγουμένως να έχετε ενημερώσει.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α
Πίνακας εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού του σχολείου

Α/Α Εκπαιδευτικοί Έλαβε Γνώση
1 – Νυδριώτη Μαρία, Δ/ντρια
2 – Φιλιππάτου Κατερίνα, Υπ/ντρια
3 – Πίγκα Μαρία
4 – Τσαγκαράκη Ευαγγελία
5 – Κοτσανά Βασιλική
6 – Σπυροπούλου Διονυσία
7 – Αραποστάθη Δέσποινα
8 – Αποστολοπούλου Ελένη
9 – Μπαλασοπούλου Ρούσα
10 – Πιέρρου Γεωργία
11 – Κουρλιούρος Ανδρέας
12 – Παπανδρικοπούλου Μαρία
13 – Μελισσουργού Βασιλική
14 – Μέγκα Αλεξία
15 – Βγενόπουλος Παναγιώτης
16 – Κουσιουνέλου Φωτεινή
17 – Μαυρογένη Θεανώ
18 – Γουργουλιάτου Παρασκευή
19 – Μαρκέλλου Μαρίνα
20 – Παπασημακοπούλου Ελένη
21 – Κυπριανίδου Μαρίνα
22 – Πήττα Άννα
23 – Βλωτή Χρύσα
24 – Παολίνου Κατερίνα
25 – Γιαννίκη Ελισάβετ
26 – Πολίτη Κατερίνα
27 – Σμυρνή Λουκία
28 – Τασσοπούλου Αικατερίνη
29 – Σιδέρη Ευαγγελία
30 – Ρουσάκη Μαρία
31 – Δημακοπούλου Αντιγόνη




Α/Α Διοικητικό Προσωπικό Έλαβε Γνώση
Βοηθητικό Προσωπικό
1 Παναγιωτάρας Παναγιώτης
2 Πετρούτσου Αθανασία
3 Γιαννοπούλουτ Πατρούλα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β Πίνακας Ομάδων Εργασίας
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β Πίνακας Ομάδων Εργασίας

1. Γενικός Υπεύθυνος
α. Διευθύντρια του Σχολείου: Νυδριώτη Μαρία
β. Υποδιευθύντρια:
Φιλιππάτου Αικατερίνη

2. Ομάδα σύνταξης του Σχεδίου
α. Διευθυντής/ντρια του Σχολείου
β. Υποδιευθυντή/ντρια
ή τον αναπληρωτή τους

γ. Σύλλογος Διδασκόντων
3. Ομάδα Παροχής Πρώτων Βοηθειών
Α. Πολίτη Αικατερίνη
Β. Κυπριανίδου Μαρίνα
Γ. Παπανδρικοπούλου Μαρία
Δ. Κοτανά Βασιλική
Ε. Τασσοπούλου Αικατερίνη

4. Ομάδα Πυρασφάλειας

Α. Βγενόπουλος Παναγιώτης
Β. Μαυρογένη Θεανώ
Γ. Μελισσουργού Βασιλική
Δ. Αποστολοπούλου Ελένη
Ε. Κουρλιούρος Ανδρέας

5. Ομάδα Ασφάλειας- Ελέγχου Προσέγγισης μαθητών σε επικίνδυνα σημεία

Α. Πίγκα Μαρία
Β. Σπυροπούλου Διονυσία
Γ. Αραποστάθη Δέσποινα
Δ.Μπαλασοπούλου Ρούσα
Ε. Κουσιουνέλου Φωτεινή

6. Ομάδα Ελέγχου Δικτύων-Αποκατάστασης Βλαβών

α. Μέγκα Αλεξία
β. Τσαγκαράκη Ευαγγελία
γ. Μαρκέλλου Μαρίνα Κουσιουνέλου Φωτεινή
δ. Παολίνου Αικατερίνη
7.
Ομάδα Αναζήτησης Ατόμων που δεν έχουν παρουσιαστεί στο χώρο καταφυγής

Α. Παπασημακοπούλου Ελένη
Β. Βλωτή Χρυσοβαλάντου
Γ. Ρουσάκη Μαρία
Δ. Πήττα Άννα
Ε.Σιδέρη Ευαγγελία

8.

Ομάδα Φύλαξης του Αρχείου του Σχολείου
α. Πιέρρου Γεωργία
β. Γουργουλιάτου Παρασκευή
γ. Νυδριώτη Μαρία
δ. Φιλιππάτου Αικατερίνη

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης?????.????????????????112
Πυροσβεστικό Σώμα????????????.?????????????????????.???..199
Αστυνομία?????????????????.????????????..????????.????..100
Ε.Κ.Α.Β?????????????????..????.???????????????????????.166
Δήμος???????????????????????????????????????????????…
Νοσοκομείο????????????????????????????????????????????..
Λιμεναρχείο????????????????????????????????????????????..

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ
Σχετικές Εγκύκλιοι ? Έγγραφα
? Έγγραφο ΠΑΜ/ΠΣΕΑ/ΥΠΔΒΜΘ, 180/18-11-2008: «Οργάνωση Πολιτικής Άμυνας Σχολικών Μονάδων»
? ??Έγγραφο ΠΑΜ/ΠΣΕΑ/ΥΠΔΒΜΘ, 137/17-3-2011: «Υπενθύμιση εφαρμογής μέτρων οργάνωσης της πολιτικής προστασίας όλων των εν γένει εκπαιδευτικών ιδρυμάτων»

? Ιστοσελίδα Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: www.civilprotection.gr
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε
Πρόγραμμα εκπαίδευσης Προσωπικού
α) Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται εκπαίδευση Α’ Βοηθειών από ιατρό της Δ/νσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας ή άλλης υγειονομικής μονάδας.
β) Κάθε χρόνο γίνεται εκπαίδευση πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία .
Ο αρχηγός ΔΑΙ είναι υπεύθυνος για την οργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤ

Πίνακας Προβλεπόμενου Υλικού
Σειρήνα χειροκίνητη
Ηλεκτρικό κουδούνι
Φακός μπαταρίας
Σφυρίχτρες
Ομάδας Πυρασφάλειας
Φορητοί πυροσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα ή ξηράς σκόνης(ανάλογα με τους χώρους)

Φτυάρια
Τσεκούρια ή λοστούς σιδερένιους
Σκαπάνια με κοντάρια

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ

Σύστημα Συναγερμού ΔΑΙ

Το σήμα του συναγερμού δίνεται από το Τμήμα ΠΣΕΑ της Περιφερειακής Ενότητας……..μέσω της…. Δ/νσης. Το σύνθημα του συναγερμού στο προσωπικό δίνεται από τον Αρχηγό, ο οποίος αμέσως οφείλει να ειδοποιήσει το Προσωπικό αναμένοντας να ηχήσουν οι σειρήνες του Δήμου. Η Θέση του Ιδρύματος είναι τέτοια που θα ακουσθούν οπωσδήποτε οι σειρήνες του Δήμου.

Μέσα σήμανσης Συναγερμού.
α) Με ηλεκτροκίνητη σειρήνα
β) Σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος με σφυρίχτρα.

Βιωματικά σεμινάρια γονέων και εκπαιδευτικών – Δράσεις ενημέρωσης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και γονέων για την πρόληψη του καπνίσματος και την προαγωγή της υγείας του σχολικού πληθυσμού στο πλαίσιο του Κοινωνικού Σχολείου

Η οριζόντια πράξη «Δράσεις ενημέρωσης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και γονέων για την πρόληψη του καπνίσματος και την προαγωγή της υγείας του σχολικού πληθυσμού στο πλαίσιο του Κοινωνικού Σχολείου» (κωδικός MIS 495496) έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ, με δικαιούχο το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνάς και Θρησκευμάτων.
Η παραπάνω πράξη υλοποιείται αλληλένδετα, αλλά και σε συνάρτηση με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγωγής υγείας για το κάπνισμα στα σχολεία, στο πλαίσιο της οριζόντιας πράξης με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Υποστήριξης για την Οργάνωση και Υλοποίηση Προγράμματος Αγωγής Υγείας για το Κάπνισμα στα Σχολεία» (κωδικός MIS 372829) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
Με σκοπό τη συνέχιση των δράσεων του Προγράμματος και τη νέα σχολική χρονιά (2015-2016) προγραμματίζεται η πραγματοποίηση επιπλέον 7 Ημερίδων-Βιωματικών Σεμιναρίων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης οι οποίες θα απευθύνονται σε γονείς και εκπαιδευτικούς Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης.
Η προγραμματισμένη για την Περιφέρειά σας ημερίδα, πρόκειται να λάβει χώρα την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 στο ξενοδοχείο «Astir» ώρες 15.30-19.30. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν εκτός σχολικού ωραρίου, ενώ η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να απευθυνθούν στο Γραφείο Συντονισμού και Υποστήριξης του Προγράμματος στο e-mail: smokefreegreece@outlook.com, στο τηλέφωνο 2107212520 και στο fax: 210 7298197.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ώστε να ενημερωθούν τα στελέχη της εκπαίδευσης.
ΠΑΤΡΑ 20/11/2015 Astir Hotel
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ/ ΓΟΝΕΑΣ)

ΣΧΟΛΕΙΟ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (τηλ/ email)
Για τις θέσεις στα βιωματικά εργαστήρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Οι ώρες των βιωματικών σεμιναρίων είναι 15:30 ? 19:30.
Μπορείτε να αποστείλετε συμπληρωμένη τη φόρμα συμμετοχής είτε με e-mail: smokefreegreece@outlook.com είτε με fax: 210 7298197

Αφίσα Πάτρα

Το Δημοτικό Κ. Καστριτσίου στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ντόχα του Κατάρ

Η ομάδα Teamwork του Δημοτικού Κ. Καστριτσίου μετά την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό συνέχισε στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής η οποία πραγματοποιήθηκε για το 2015 στην Ντόχα του Κατάρ 6-8 Νοεμβρίου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει σε όσους μας βοήθησαν να φτάσουμε εκεί. Λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας θα ήταν αδύνατον να ανταποκριθούμε στα έξοδα μετακίνησης και διαμονής μας στην Ντόχα. Χωρίς την συνδρομή σας η προσπάθειά μας θα έμενε ανολοκλήρωτη και οι μαθητές μου θα έχαναν την εμπειρία αυτής της κορυφαίας παγκόσμιας διοργάνωσης. Ευχαριστούμε λοιπόν τους:

  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Πανεπιστήμιο Πατρών (Επιτροπή Ερευνών, Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής)
  • ΥΔΑΤΩΡ Α.Ε.
  • Alpha Bank Α.Ε.
  • και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας για τον γενικό συντονισμό και την άριστη οργάνωση της μετακίνησής μας.

Προπονηθήκαμε σκληρά και τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Κατορθώσαμε να «πιάσουμε τα θέματα», δηλαδή προβλέψαμε ακόμα και τον κανόνα έκπληξη οπότε το ρομπότ μας ήταν κατάλληλα προετοιμασμένο για αυτόν. Ακολουθεί ένα βίντεο από μία από τις προπονήσεις που κάναμε στο στάδιο της Ολυμπιάδας σε πίστα που βρισκόταν στην άκρη του γηπέδου, εκεί όπου ο φωτισμός ήταν φυσιολογικός:

Αυτό για το οποίο όμως δεν είχαμε προετοιμαστεί ήταν οι πολύ έντονες συνθήκες φωτισμού στο τραπέζι που διαγωνιζόμασταν. Αν ο φωτισμός αυτός προέρχονταν πάνω από το ρομπότ δεν θα είχαμε πρόβλημα, είχαμε ενσωματώσει στην κατασκευή κατάλληλα σκίαστρα, όμως δυστυχώς η πίστα που έτυχε να διαγωνιζόμαστε ήταν στο κέντρο του γηπέδου στο οποίο περιμετρικά υπήρχαν προβολείς σε χαμηλό ύψος. Οι προβολείς αυτοί δημιουργούσαν σκιές κάτω από το ρομπότ μας με αποτέλεσμα αυτό να μπερδεύεται και να μην μπορεί να ακολουθήσει την λευκή γραμμή της δοκιμασίας.

PANO_20151108_123813Παραθέτω ένα βίντεο με την ομάδα μας από τον χώρο του διαγωνισμού:

Όμως παρά τα προβλήματα που συναντήσαμε η εμπειρία της Ολυμπιάδας θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη. Είδαμε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ρομποτικές κατασκευές μαθητών στην κατηγορία Open ενώ οι παρουσιάσεις των Robot Experts ήταν εκπληκτικές! Ενδεικτικά αναφέρω πως παρουσιάστηκε το ρομπότ με το ρεκόρ Guinness στην ταχύτητα επίλυσης του κύβου του Ρούμπικ, ένας ρομποτικός αργαλειός, ένας ρομποτικός κατασκευαστής χάρτινων κύβων, διάφορα ανθρωπόμορφα ρομπότ και πολλά άλλα. Δείτε τα εδώ:

Επιπλέον είχαμε την χαρά να υποστηρίξουμε την Ελληνική ομάδα ρομποτικού ποδοσφαίρου του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης η οποία έφτασε μέχρι τον τελικό και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο! Μπράβο στα παιδιά και στον προπονητή τους κ. Μπαλαφούτη!

Παραθέτω μερικές εικόνες ακόμα από τον χώρο του διαγωνισμού αλλά και από την τελετή λήξης, μαθήματα και αυτές για όλους μας από έναν άλλο πολιτισμό, διαφορετικό αλλά και όμορφο:

Η Ντόχα είναι μια πραγματικά πανέμορφη πόλη:

ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ!

Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης του μνημονίου ενεργειών της σχολικής μας μονάδας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου και την ενημέρωση των εμπλεκομένων στις ομάδες εργασίας εκπαιδευτικών, έγινε με επιτυχία γενική άσκηση ετοιμότητας στο Σχολείο την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου!Φωτογραφία0048 Φωτογραφία0047 Φωτογραφία0045 Φωτογραφία0043

Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

E.Q. και I.Q.: Δύο αντίθετες και αλληλοσυμπληρούμενες έννοιες…

Μέχρι πριν μερικά χρόνια οι περισσότεροι γονείς πίστευαν ότι το να φροντίσουν για την πνευματική και νοητική πρόοδο τον παιδιών τους αποτελούσε κύριο μέλημα στον σκοπό τους να δημιουργήσουν αυτάρκεις και ικανούς ανθρώπους. Ωστόσο, είναι η θεωρία της συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ), (dr.Daniel Goleman:2011) που βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές τα τελευταία χρόνια, καθώς έμπρακτα αποδεικνύεται πως η πραγματική ευφυΐα -αυτή που πραγματικά μας «πάει μπροστά»- δεν είναι μόνο διανοητική (ΙQ).

Με τον όρο συναισθηματική νοημοσύνη ορίζεται η «ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς τα δικά του συναισθήματα, να τα κατανοεί και να τα ελέγχει. Είναι επίσης η ικανότητα να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του και να μπορεί να χειρίζεται αποτελεσματικά τόσο τα δικά του συναισθήματά του όσο και τις διαπροσωπικές του σχέσεις». (dr.D.Goleman:2011).
Οι γονείς που προσφέρουν στα παιδιά τους καθοδήγηση στον κόσμο των συναισθημάτων μεγαλώνουν συναισθηματικά υγιέστερα παιδιά. Παιδιά πιο ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα. Παιδιά που σαφώς λυπούνται ή φοβούνται ή θυμώνουν όπως όλα τα παιδιά, αλλά είναι πιο ικανά να χαλαρώνουν, να βγαίνουν από την δύσκολη θέση και να συνεχίζουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, παιδιά που διαθέτουν περισσότερη συναισθηματική νοημοσύνη.

Η εκμάθηση της παιδικής συναισθηματική νοημοσύνης στην πράξη (D.Golemman:2011).

Ένα από τα χαρακτηριστικά του EQ, που έρχεται σε αντίθεση με το IQ, είναι ότι ενώ το IQ είναι κάτι προκαθορισμένο από τη γέννηση του ανθρώπου με μικρά περιθώρια εξέλιξης, το EQ αναπτύσσεται σταδιακά και σε οποιαδήποτε ηλικία. Έτσι, είναι στο χέρι πρώτα των γονιών να δημιουργήσουν τις βάσεις ώστε τα παιδιά τους να έχουν καλή σχέση πρώτα με τον ίδιο τους τον εαυτό και έπειτα με τους άλλους. Να γίνουν οι «συναισθηματικοί τους μέντορες». Πώς θα το πετύχουν αυτό;

Τα χαρακτηριστικά των γονιών που εφαρμόζουν την συναισθηματική αγωγή: (John Gottman:1997)

– Βλέπουν τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών τους ως μία ευκαιρία για επικοινωνία και τρυφερότητα. Αφιερώνουν, λοιπόν, χρόνο σε ένα λυπημένο, θυμωμένο ή φοβισμένο παιδί για να εκφράσει τα συναισθήματά του. Με τον ίδιο τρόπο αντιδρούν σε κάθε συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.

– Μιλούν καθησυχαστικά στο παιδί. Το βοηθούν να κατονομάσει το συναίσθημα που νιώθει, ενώ θέτουν όρια ως προς την έκφραση του συναισθήματος (π.χ. εξηγούν στο παιδί ότι το να σπάσει όλα του τα παιχνίδια δεν αποτελεί λύση στον θύμο του. Το να συζητήσει, όμως, μαζί τους γιατί είναι θυμωμένο μπορεί να βοηθήσει να νιώσει καλύτερα).

– Έχουν επίγνωση και εκτιμούν τα δικά τους συναισθήματα. Έτσι, δεν συγχύζονται ή αγχώνονται όταν τα παιδιά τους εκφράζουν τα συναισθήματά τους ?γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.

– Αυτό που κάνουν είναι να παίρνουν σοβαρά τα συναισθήματα των παιδιών τους, χωρίς να τους λένε πώς πρέπει να αισθάνονται ούτε αναλαμβάνουν εκείνοι να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα του παιδιού. Αντίθετα, του δείχνουν τον τρόπο να το κάνει εκείνο.

Το αποτέλεσμα αυτής της καθοδήγησης είναι τα παιδιά να μάθουν να εμπιστεύονται (τον εαυτό τους και τους γονείς τους) και να χειρίζονται τα συναισθήματά τους. Να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους και έτσι να αποκτούν αυτοεκτίμηση.

Συναισθηματική νοημοσύνη και σχολικές επιδόσεις

Τα παραπάνω στοιχεία στον χαρακτήρα των παιδιών θα τα βοηθήσουν και στις σχολικές τους επιδόσεις. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό του, η περιέργεια για να ανακαλύψει νέες ιδέες, η πρόθεση να προχωρήσει σε πράξεις, ο αυτοέλεγχος των κινήσεών του, η αρμονικότητα στην σχέση του με τους άλλους, η ικανότητα επικοινωνίας (ιδιαίτερα με τους συνομηλίκους του) και η συνεργασία στα πλαίσια των ομαδικών δραστηριοτήτων είναι όλα στοιχεία υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης, απαραίτητα για να τα πηγαίνουν πάντα καλά στο σχολείο, εξηγούν οι ειδικοί.

Οι στρατηγικές της συναισθηματικής νοημοσύνης (J.Gottman:1997).

Αυτό ουσιαστικά που θέλουν να πουν οι παιδοψυχολόγοι, πέρα από θεωρίες και συμβουλές, είναι ότι η σωστή διαπαιδαγώγηση απαιτεί κάτι περισσότερο από την διάνοια, από την σκέψη ?απαιτεί συναίσθημα. Κανείς δεν αμφισβητεί την αγάπη του γονιού προς το παιδί, όμως από την επιθυμία να μεγαλώσουμε παιδιά με συναισθηματική νοημοσύνη μέχρι αυτό να γίνει τελικά πράξη η απόσταση συχνά είναι μεγάλη.

Οι παρακάτω στρατηγικές αποδεικνύονται χρήσιμες στην εφαρμογή της συναισθηματικής αγωγής:

1. Αποφύγετε τις υπερβολικές επικρίσεις, τα ταπεινωτικά σχόλια ή τον χλευασμό κατά την επικοινωνία σας με το παιδί.

2. Χρησιμοποιήστε την «κλιμάκωση» και τον έπαινο όταν τα παιδιά σας μαθαίνουν να κάνουν κάτι σωστά.

3. Αγνοήστε τις «γονεϊκές σας προτεραιότητες» -μάθετε π.χ. στο παιδί σας να τακτοποιεί το δωμάτιό του λέγοντας «υπάρχουν παιχνίδια πεταμένα σε όλο το δωμάτιο» και όχι «είσαι πολύ ακατάστατος!».

4. Δημιουργήστε με τον νου σας έναν «χάρτη» της καθημερινής ζωής του παιδιού σας ?δηλαδή, να ξέρετε με ποιους ανθρώπους συναναστρέφεται κάθε μέρα, σε ποια μέρη συχνάζει, πώς περνά τον ελεύθερο χρόνο του. Έτσι θα μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματα που δε μπορεί να εκφράσει.

5. Αποφύγετε να «συνταχθείτε με τον εχθρό» -π.χ. αν η υπέρβαρη κόρη σας επιστρέψει σπίτι στεναχωρημένη επειδή η δασκάλα γυμναστικής την χλεύασε για το βάρος της, μην πάρετε το μέρος της δασκάλας, όσο κι αν πιστεύετε ότι η μικρή πρέπει να αδυνατίσει.

6. Σκεφθείτε τις εμπειρίες των παιδιών σας σε σχέση με παρόμοιες εμπειρίες ενηλίκων, για να μπορέσετε να καταλάβετε πώς νιώθουν.

7. Μην προσπαθήσετε να επιβάλλετε τις δικές σας λύσεις στα προβλήματα του παιδιού ?βοηθήστε να βρει αυτές που ταιριάζουν στον χαρακτήρα του.

8. Ενδυναμώστε το παιδί προσφέροντάς του επιλογές και σεβόμενοι τις επιθυμίες του.

9. Συμμεριστείτε τα όνειρα και την φαντασία του παιδιού σας.

10. Να είστε ειλικρινείς με το παιδί σας.

11. Διαβάστε μαζί με το παιδί σας παιδική λογοτεχνία ?και να είστε υπομονετικοί καθ? όλη την διάρκεια της διαδικασίας.

12. Κατανοήστε τη θεμελιακή βάση της γονεϊκής σας εξουσίας ?φροντίστε αυτή να είναι ο συναισθηματικός δεσμός σας με το παιδί και όχι οι απειλές και οι ταπεινώσεις.

13. Πιστέψτε στη θετική φύση της ανάπτυξης του ατόμου ?οι εγκέφαλοι των παιδιών είναι από την φύση τους φτιαγμένοι για να αναζητούν ασφάλεια και αγάπη, γνώση και κατανόηση.

BIΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Gottman, John(1997): «Η Συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών. Πώς να μεγαλώσουμε παιδιά με συναισθηματική νοημοσύνη: Ένας πρακτικός οδηγός για γονείς». ?Ελληνικά Γράμματα?: 1997
Goleman, Daniel(2011):?H συναισθηματική νοημοσύνη ?Γιατί το «ΕQ» είναι πιο σημαντικό από το IQ; ?ΠΕΔΙΟ? Iούνιος, 2011

Η Βασιλική Καμπουρούδη, είναι Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου «ΠΝΟΗ» Φυλής του Κοινωνικού φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» σε με συνεργασία με την Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Φυλής

ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού κ Βάλιας Τσαγκαράκη και με την υποστήριξη του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων έγινε το Σάββατο14 Νοεμβρίου το φύτεμα βοτάνων στο … περιβολάκι που δημιούργησαν η εκπαιδευτικός και ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, του Σχολείου μας!

Ευχαριστούμε τους γονείς που προσήλθαν με τους μαθητές μας, φέρνοντας φυτά, φτυαράκια, αξίνες, ποτιστηράκια…πολλή αγάπη και μεράκι  και φυσικά τους μικρούς μαθητές που επιμελήθηκαν προσωπικά το φύτεμα!

Ευχαριστούμε για  ακόμα  μια φορά το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για την έμπρακτη υποστήριξη του έργου μας στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε.

Φωτογραφία0049 Φωτογραφία0054 Φωτογραφία0052 Φωτογραφία0051 Φωτογραφία0056 Φωτογραφία0055 Φωτογραφία0050

«Βοτανόκηπος σχολείου – Φυτεύω και υιοθετώ το δικό μου βότανο!»

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

με πρωτοβουλία της υπεύθυνης εκπαιδευτικού, των μαθητών και των γονέων του Β2 τμήματος του σχολείου μας και την οικονομική στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σχεδίασαν και κατασκεύασαν έναν βοτανόκηπο, μία φιλόδοξη προσπάθεια εκπαιδευτικού, δημιουργικού και καλλωπιστικού σκοπού, του προαύλιου χώρου στο σχολείο μας.
Αυτό το Σάββατο λοιπόν, 14/11/2015 και ώρα 11:00, η Ομάδα Κήπου του Β2 μας προσκαλεί να πάρουμε τα σκαλιστήρια μας και τα βότανά μας και να συμβάλλουμε στη δημιουργία του βοτανόκηπου. Λεπτομέρειες για τη δράση στην συνημμένη πρόσκληση της ομάδας!
Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κ. Καστριτσίου

Αγώνας RUN GREECE 2015

Στις  11 Οκτωβρίου  2015 το σχολείο μας συμμετείχε για δεύτερη  χρονιά  στον αγώνα   Run  Greece   που διοργανώθηκε στην Πάτρα .

Με ενθουσιασμό και χαρά λάβανε μέρος πολλοί μαθητές του σχολείου μας  σ»έναν  αγώνα στον οποίο νικητής είναι όποιος βρεθεί στη γραμμή της εκκίνησης.

IMG_4885IMG_4876

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Στις 5  Οκτωβρίου  ημέρα αφιερωμένη στο σχολικό αθλητισμό οι μαθητές του σχολείου μας παρουσίασαν αθλητικές δράσεις με θέμα: » Παραολυμπιακά αθλήματα,    Ολυμπιακό Ιδεώδες» στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο.

Με το δικό τους τρόπο παρουσίασαν Παραολυμπιακά Αθλήματα και ανέδειξαν το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ!

Αγαπητοί γονείς,

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Καστριτσίου, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας για την αγορά δύο Προζτεκτόρων, κουρτίνων και υλικού γενικότερα, για την βελτιωποίηση της διδακτικής διαδικασίας. Ευχαριστούμε ακόμα για την συνεχή μέριμνα του Συλλόγου για θέματα κτηριακής υποδομής, πράγμα που συμβάλλει στην ασφαλέστερη και ποιοτικότερη παραμονή των παιδιών στο Σχολείο.images

Ευελπιστούμε στην συνέχιση  της μεταξύ μας αγαστής συνεργασίας, πάντα με γνώμονα το καλό των μικρών μαθητών μας.

«Οργάνωση Πολιτικής Άμυνας 12/θ Δ. Σχ. Κ. Καστριτσίου».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 12/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Κ. ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ

Στο Κ. Καστρίτσι και στο γραφείο του διδακτικού προσωπικού του 12/θ Δ.Σχ. Κάτω Καστριτσίου σήμερα Πέμπτη 8 Οκτωβρίου και ώρα 16.15 ο Σύλλογος Διδασκόντων, αποτελούμενος από τους:
1) Νυδριώτη Μαρία, Δ/ντρια 2) Φιλιππάτου Κατερίνα, Υπ/ντρια
3) Πίγκα Μαρία 4) Τσαγκαράκη Ευαγγελία
5) Κοτσανά Βασιλική 6) Σπυροπούλου Διονυσία
7) Αραποστάθη Δέσποινα 8) Αποστολοπούλου Ελένη
9) Μπαλασοπούλου Ρούσα 10) Πιέρρου Γεωργία
11) Κουρλιούρος Ανδρέας 12) Παπανδρικοπούλου Μαρία
13) Μελισσουργού Βασιλική 14) Μέγκα Αλεξία
15) Βγενόπουλος Παναγιώτης 16) Κουσιουνέλου Φωτεινή
17) Μαυρογένη Θεανώ 18) Γουργουλιάτου Παρασκευή
19) Μαρκέλλου Μαρίνα 20) Παπασημακοπούλου Ελένη
21) Κυπριανίδου Μαρίνα 22) Πήττα Άννα
23) Βλωτή Χρύσα 24) Παολίνου Κατερίνα
25) Γιαννίκη Ελισάβετ 26) Πολίτη Κατερίνα
27) Σμυρνή Λουκία 28) Τασσοπούλου Αικατερίνη
29) Σιδέρη Ευαγγελία 30) Ρουσάκη Μαρία
Συνήλθε σε συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσει το παρακάτω θέμα:
ΘΕΜΑ: «Οργάνωση Πολιτικής Άμυνας 12/θ Δ. Σχ. Κ. Καστριτσίου».
Η κ. Νυδριώτη Μαρία Δ/ντρια, ενημέρωσε το Σύλλογο Διδασκόντων για την εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ-Δ/νση ΠΑΜ Τμήμα Α/12-11-08 που αφορά στις οδηγίες οργάνωσης Πολιτικής Άμυνας σε όλα τα σχολεία του κράτους. Μοίρασε έγχρωμα σκαριφήματα των χώρων της σχολικής μονάδας σε όλους τους εκπαιδευτικούς, στα οποία φαίνεται ο τρόπος ασφαλούς διαφυγής των μαθητών σε περίπτωση κινδύνου, τα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα και το μέρος που είναι τοποθετημένα, όπως και η διαφορετική θέση τριών φαρμακείων που υπάρχουν στο διώροφο κτίριο του σχολείου μας.
Ενημέρωσε τους συναδέλφους ότι πρέπει να προβούν σε εντατική εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα αυτοπροστασίας και παροχής πρώτων βοηθειών, να δώσουν οδηγίες πολιτικής άμυνας στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, να γνωρίζουν τη θέση του φαρμακευτικού υλικού του σχολείου και να το δείξουν στους μαθητές.
Ορίστηκε ο τρόπος διαφυγής και ο τρόπος συγκέντρωσης στον προαύλιο χώρο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ορίστηκε το σήμα έναρξης και λήξης.
Συμφωνήθηκε να γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας ανά τρίμηνο. Τα έγχρωμα σκαριφήματα αναρτήθηκαν στις τάξεις και σε διάφορα σημεία του σχολείου. Επισημάνθηκε η ανάγκη εντοπισμού κακοτεχνιών και άλλων σημείων που εγκυμονούν κινδύνους για τους μαθητές στην σχολική μονάδα, από τους εφημερεύοντες δασκάλους. Τέλος, αποφασίστηκε η σύνταξη του εσωτερικού κανονισμού δημοσίου ανεξαρτήτου ιδρύματος.
Σύμφωνα με αυτόν ορίστηκαν:
α/α Ομάδες Εργασίας
1. Γενικός Υπεύθυνος για τις Ενέργειες Διαχείρισης του Σεισμικού Κινδύνου
Α. Νυδριώτη Μαρία Δ/ντρια του Σχολείου
Β. Φιλιππάτου Αικατερίνη

2. Ομάδα Σύνταξης του Σχεδίου έκτακτης Ανάγκης για Σεισμό
Α. Νυδριώτη Μαρία
Β. Φιλιππάτου Αικατερίνη
Γ. Μαυρογένη Θεανώ
Δ. Μελισσουργού Βασιλική
3. Ομάδα Παροχής Πρώτων Βοηθειών
Α. Πολίτη Αικατερίνη
Β. Κυπριανίδου Μαρίνα
Γ. Παπανδρικοπούλου Μαρία
Δ. Κοτανά Βασιλική
4. Ομάδα Πυρασφάλειας
Προσεισμικά:
Α. Βγενόπουλος Παναγιώτης
Β. Μαυρογένη Θεανώ
Γ. Μελισσουργού Βασιλική
Δ. Αποστολοπούλου Ελένη

Μετασεισμικά:
Όλο το προσωπικό του σχολείου είναι η Ομάδα Πυρασφάλειας μετά από ένα σεισμό. Όποιος είναι πιο κοντά στη μικροεστία πυρκαγιάς παρεμβαίνει για την κατάσβεσή της.
5. Ομάδα Ελέγχου Δικτύων
Α. Μέγκα Αλεξία
Β. Τσαγκαράκη Ευαγγελία
Γ. Μαρκέλλου Μαρίνα
6. Ομάδα Αναζήτησης Ατόμων που δεν έχουν παρουσιαστεί στο χώρο καταφυγής
Α. Παπασημακοπούλου Ελένη
Β. Βλωτή Χρυσοβαλάντου
Γ. Ρουσάκη Μαρία
Δ. Πήττα Άννα
7. Ομάδα Φύλαξης του Αρχείου του Σχολείου
Α. Πιέρρου Γεωργία
Β. Γουργουλιάτου Παρασκευή
8. Ομάδα Ελέγχου Προσέγγισης μαθητών σε επικίνδυνα σημεία
Α. Κουσιουνέλου Φωτεινή
Β. Πίγκα Μαρία
Γ. Αραποστάθη Δέσποινα
Δ. Σπυροπούλου Διονυσία
9. Υπεύθυνοι Επικοινωνίας με τους Αρμόδιους Φορείς
Α. Νυδριώτη Μαρία Δ/ντρια Σχολείου
Β. Φιλιππάτου Αικατερίνη
? Η κ. Πολίτη Αικατερίνη υπεύθυνη της ομάδας Π.Α. για την παροχή πρώτων βοηθειών θα προβεί στην αγορά ενός σταθερού φαρμακείου, που θα τοποθετηθεί στο ισόγειο του κτιρίου κοντά στην κεντρική είσοδο (μαθητική βιβλιοθήκη) και θα εξοπλίσει τόσο το φαρμακείο αυτό, όσο και τα άλλα του σχολείου με τα υλικά και τα φάρμακα, που προβλέπονται από την ανωτέρω εγκύκλιο.
? Οι κ. κ. Μαυρογένη Θεανώ, Μελισσουργού Βασιλική θα μεριμνήσουν για το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού και ομάδων Π.Α. του 12/θ Δ. Σ. Κ. Καστριτσίου, τόσο στις πρώτες βοήθειες όσο και στην πυρασφάλεια. Επίσης, θα ενημερώσουν το βοηθητικό προσωπικό του σχολείου ώστε σε περίπτωση κινδύνου να εκτελέσει με προθυμία τις εντολές των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, για την κάλυψη των μαθητών και την εκκένωση του κτιρίου.
? Ο κ. Κουρλιούρος Ανδρέας , θα ενημερώσει τους συναδέλφους στο ολοήμερο.
? Προτείνεται η ύπαρξη πυροσβεστήρων στο χώρο του γυμναστηρίου, ο οποίος βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου και δεν διαθέτει πυροσβεστικό υλικό.
? Δεν βρέθηκε χώρος κατάλληλος με τουαλέτες, νερό και φωτισμό, όπως προβλέπεται από την ανωτέρω εγκύκλιο, για καταφύγιο, που να παρέχει ασφάλεια σε βομβαρδισμούς.
? Αρχεία μαθητικών βιβλίων πρέπει να κλειστούν σε μεταλλικές ντουλάπες, που θα κλειστούν ερμητικά.
? Οι κ. κ. Μαυρογένη Θεανώ και Μελισσουργού Βασιλική ενημερώνουν τα τρία βιβλία:
– Βιβλίο Πρώτων Βοηθειών
– Βιβλίο Υγειονομικού Υλικού
– Ημερολόγιο Ενεργειών για την οργάνωση Π. Α.
? Οι εκπαιδευτικοί που απαρτίζουν τις ομάδες Παροχής Πρώτων Βοηθειών, Πυρασφάλειας, Ελέγχου Δικτύων, αλλά και οι λοιποί, οφείλουν να ενημερωθούν για το προβλεπόμενο υλικό Μονάδων Π. Α. του 12/θ Δ. Σ. Κ. Καστριτσίου, όπως αυτό αναγράφεται στο Βιβλίο Υγειονομικού Υλικού του σχολείου μας.
ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ Ή ΑΛΛΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ
Το παρόν Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του 12/θ Δ. Σ. Κ. Καστριτσίου, το οποίο στεγάζεται στο επί της οδού Πανεπιστημιούπολη Πάτρας κτίριο (όροφοι: ισόγειο ? α? όροφος), συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 με ευθύνη της Δ/ντριας Νυδριώτη Μαρίας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ο. Α. Σ. Π. και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και αφορά την σχολική περίοδο 2014-15.
Το Σχέδιο αυτό, το οποίο περιγράφει τις ενέργειες διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου της σχολικής μας μονάδας (πριν, κατά την διάρκεια και μετά από σεισμό), θα επικαιροποιηθεί κατά τη διάρκεια της σχολικής αυτής χρονιάς, οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο.