Αρχείο κατηγορίας ΔΡΑΣΕΙΣ ’24 – ’25

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ «ΠΡΕΒΕΔΟΣ»

Την τελευταία εκπαιδευτική επίσκεψη για το φετινό σχολικό έτος 2024-25 πραγματοποίησε το σχολείο μας στις 11 Ιουνίου στον πολυχώρο «ΠΡΕΒΕΔΟΣ».

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ Ε’ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ»

Οι μαθητές της Ε’ τάξης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενεργός Πολίτης» υλοποίησαν τη δράση «Ανακύκλωση ρούχων». Τα παιδιά ανακύκλωσαν τα παλιά τους ρούχα στον μωβ κάδο του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου και μετά έπαιξαν στο γήπεδο.

      

Η Γ’ ΤΑΞΗ ΣΤΟ 1ο ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τη Δευτέρα 26 Μαΐου οι μαθητές της Γ’ τάξης πήγαν στο Πάρκο Ειρήνης, όπου συμμετείχαν στο 1ο Συμμετοχικό Εργαστήριο για την Κλιματική Ανθεκτικότητα και αποκόμισαν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τις φυσικές καταστροφές. Ήταν το μοναδικό σχολείο, που συμμετείχε σε αυτήν την όμορφη και χρήσιμη δραστηριότητα.

                                   

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Μια όμορφη εκπαιδευτική δραστηριότητα-επίσκεψη πραγματοποίησαν την Τετάρτη 28 Μαΐου οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης στην περιοχή της Τριχωνίδας Αγρινίου. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και γύρισαν με πολλά χαμόγελα.

«ΠΡΟΣΕΧΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025 θα παρουσιαστεί στο σχολείο μας (αίθουσα
εκδηλώσεων) ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «ΠΡΟΣΕΧΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» από το Λιμεναρχείο Πατρών. Θα το παρακολουθήσουν όλες οι τάξεις (1 διδακτική ώρα η καθεμία).

Για να δείτε το υλικό παρουσίασης του προγράμματος πατήστε εδώ.

E-TWINNING PROJECT

Πρόγραμμα E-TWINNING εφαρμόστηκε στο σχολείο μας με την καθοδήγηση των
εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας Μέγκα Αλεξίας και Παρούση Μαρίας.
Συγχαρητήρια στις εκπαιδευτικούς μας, αλλά και στους μαθητές μας που
συμμετείχαν.

Για να δείτε το έγγραφο πατήστε εδώ.

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

To σχολείο μας, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Εργαστήριο Θεραπευτικής Άσκησης και Αθλητικής Αποκατάστασης (ΕΘΕΑΠ), προγραμμάτισε και πραγματοποίησε δράση αξιολόγησης της στάσης σώματος των μαθητών της ΣΤ’ τάξης του σχολείου. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόληψης παθολογικών σωματικών προσαρμογών, που ενδέχεται να εμφανιστούν κατά την αναπτυξιακή πορεία των παιδιών και έχει ως στόχο την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση πιθανών δυσλειτουργιών. Συγκεκριμένα, οι αξιολογήσεις περιέλαβαν: α) την πρόσθια μετατόπιση της κεφαλής, β) τη λεγόμενη χαλαρή θέση σώματος (sway posture – κύφωση), γ) την πλάγια μετατόπιση του κορμού, και δ)  την κατανομή των πιέσεων στα πέλματα. Συμμετείχαν 38 από τους 47 μαθητές της τάξης

Οι παραπάνω δείκτες θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί για την πλήρη αξιολόγηση της στάσης σώματος και τη σωστή λειτουργική ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος. Η πρόσθια μετατόπιση της κεφαλής σχετίζεται με τη θέση της αυχενικής μοίρας, ενώ η χαλαρή στάση αποτελεί σύνθετο πρότυπο, που εμπλέκει πολλαπλές αρθρώσεις. Η ανάλυση του πέλματος, επίσης, συμβάλλει στον εντοπισμό πιθανών παθολογικών φορτίσεων, οι οποίες, αν παραμείνουν χωρίς παρέμβαση, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μελλοντικά επώδυνα μυοσκελετικά σύνδρομα.

Η διαδικασία είναι απολύτως μη επεμβατική, διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά ανά μαθητή και περιλαμβάνει λήψεις του σώματος μέσω ειδικού εξοπλισμού φωτογράφησης. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν ατομικά, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παρουσία μόνο του επιστημονικού προσωπικού του ΕΘΕΑΠ, και σε συνθήκες πλήρους διακριτικότητας και ασφάλειας. Οι μαθητές προσέρχονται με άνετα αθλητικά ρούχα.

Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων θα κοινοποιηθούν στους γονείς κάθε μαθητή ατομικά, συνοδευόμενα από εξειδικευμένες προτάσεις για τη βελτίωση της στάσης του σώματος, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Επισημαίνεται ότι ουδεμία πληροφορία θα κοινοποιηθεί ή δημοσιοποιηθεί σε τρίτους, πλην του ιατροπαιδαγωγικού προσωπικού, εφόσον ζητηθεί από τους γονείς.

Η επιστημονική εποπτεία και ανάλυση των δεδομένων θα πραγματοποιηθεί από τον Καθηγητή Φυσικοθεραπείας και Διευθυντή του ΕΘΕΑΠ, κ. Κωνσταντίνο Φουσέκη (kfousekis@upatras.gr), που είναι γονέας μαθητή μας. Η δράση έγινε την Παρασκευή 23/5/2025. Οι μαθητές συμμετείχαν με την έγκριση των γονέων τους.

Ευχαριστούμε θερμά τον καθηγητή κ. Κων/νο Φουσέκη για την πολύτιμη συνεισφορά του σε  αυτήν την εξαιρετικά χρήσιμη δράση, που έγινε με την εποπτεία του.

Για να δείτε τα σχετικά έγγραφα πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους:

Έγγραφο 1

Έγγραφο 2

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Β’ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΝΕΡΟ-ΥΓΕΙΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Οι μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στο Φεστιβάλ του Τοπικού  Δικτύου Αγωγής Υγείας & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νερό, Υγεία και Περιβάλλον» σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστημών & Τεχνολογίας. Στόχος του φεστιβάλ ήταν η παρουσίαση των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στα σχολεία που εντάχθηκαν στο δίκτυο, μέσω της επικοινωνίας μαθητών/τριών διαφορετικών σχολείων με αφορμή το κοινό ζήτημα του νερού στο περιβάλλον και στην υγεία. Οι μαθητές μας με τις εκπαιδευτικούς τους (Κουσιουνέλου Φώφη, Παπαδογιάννη Νίκη) σε συνεργασία με τη δασκάλα των Αγγλικών (Παρούση Μαρία) επέλεξαν να παρουσιάσουν ένα μικρό δρώμενο στα Αγγλικά μέσω του οποίου παρουσιαζόταν η χρησιμότητα του νερού αλλά και η αναγκαιότητα εξοικονόμησής του. Το κεντρικό μήνυμα της παρουσίασής τους προς όλους ήταν:

«Το νερό μπορεί να κουραστεί και να εξαφανιστεί, αν δεν το προσέχουμε!».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ’ ΚΑΙ Δ’ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Οι μαθητές των Γ’ και Δ’ τάξεων την Πέμπτη 8/5/2025  παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Νεφέλες» του Αριστοφάνη στο θέατρο Ολύμπια (Φλόκα) και ακολούθως επισκέφτηκαν  το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο στην Αρχαία Ολυμπία.

Η Α’ ΤΑΞΗ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ «ΔΑΒΟΥΡΛΗΣ»

Μια όμορφη και χαρούμενη ημέρα ήταν η Πέμπτη 22 Μαΐου για τους μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας, εφόσον επισκέφτηκαν τις αθλητικές εγκαταστάσεις «ΔΑΒΟΥΡΛΗΣ» στα Συχαινά Πατρών.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Το σχολείο μας τίμησε την Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου. Οι μαθητές του Ε1 τμήματος είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα αφιέρωμα στον ποντιακό ελληνισμό και να γνωρίσουν έτσι την κάθε πτυχή του.

Αρχικά έγινε μια ιστορική ανασκόπηση, ξεκινώντας από τα αρχαία ακόμα χρόνια, στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Εντοπίσαμε στον χάρτη κάποιες περιοχές που έχουμε συναντήσει και στη φετινή βυζαντινή ιστορία και είδαμε νομίσματα και σφραγίδες της περιοχής. Μάθαμε τα μέρη από τα οποία αποτελούνται οι ποντιακές φορεσιές, ακούσαμε και τραγουδήσαμε ποντιακά τραγούδια. Έπειτα, αφού είδαμε το παραμύθι «Κοκκινοσκουφίτσα» στην ποντιακή διάλεκτο, καταγράψαμε και μάθαμε ορισμένες ποντιακές λέξεις. Τέλος, γνωρίσαμε την ποντιακή κουζίνα μέσα από παραδοσιακές συνταγές. Ορισμένα παιδιά, μάλιστα, έκαναν και τις δικές τους προσπάθειες στο σπίτι!

Η Ε’ ΤΑΞΗ ΣΤΟ «ΤΙΤΑΝ»

Οι μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν στις 9 Μαΐου το εργοστάσιο «ΤΙΤΑΝ», στο Δρέπανο Αχαΐας, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «O ΝΤΟΚΤΟΡ ΓΟΥΑΪ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ», που σχεδιάστηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Πρόκειται για μια συναρπαστική περιήγηση στον κόσμο της επιστήμης μέσα από παιχνίδια, πειράματα και πληροφορίες που μαγεύουν όλους τους μαθητές. Οι μαθητές γύρισαν χαρούμενοι και ευχαριστημένοι στο σχολείο. Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία όλων των τάξεων που επισκέφτηκαν το ΤΙΤΑΝ και παρακολούθησαν το ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η Α’ ΤΑΞΗ ΣΤΟ «ΤΙΤΑΝ»

Οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν στις 29 Απριλίου το εργοστάσιο «ΤΙΤΑΝ», στο Δρέπανο Αχαΐας, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «O ΝΤΟΚΤΟΡ ΓΟΥΑΪ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ», που σχεδιάστηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Πρόκειται για μια συναρπαστική περιήγηση στον κόσμο της επιστήμης μέσα από παιχνίδια, πειράματα και πληροφορίες που μαγεύουν όλους τους μαθητές. Οι μαθητές γύρισαν χαρούμενοι και ευχαριστημένοι στο σχολείο. Ήταν μια όμορφη εμπειρία για τους μικρούς μαθητές μας.

Η Δ’ ΤΑΞΗ ΣΤΟ «ΤΙΤΑΝ»

Οι μαθητές της Δ’ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν στις 28 Απριλίου το εργοστάσιο «ΤΙΤΑΝ», στο Δρέπανο Αχαΐας, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «O ΝΤΟΚΤΟΡ ΓΟΥΑΪ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ», που σχεδιάστηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Πρόκειται για μια συναρπαστική περιήγηση στον κόσμο της επιστήμης μέσα από παιχνίδια, πειράματα και πληροφορίες που μαγεύουν όλους τους μαθητές. Οι μαθητές γύρισαν χαρούμενοι και ευχαριστημένοι στο σχολείο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ε’ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ

Ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική έκαναν την Πέμπτη 10 Απριλίου οι μαθητές της Ε’ τάξης στο Κτήμα Ζέλιου (Βοτανικός κήπος), όπου συμμετείχαν στην κατασκευή λαμπάδων και στην όμορφη πόλη της Ναυπάκτου.

        

 

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΠΕ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΠΕ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ

Το τριήμερο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Πέτρα την πέτρα… περπατώ» υλοποίησαν οι μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης στο ΚΠΕ Κλειτορίας. Η υλοποίηση του προγράμματος έγινε σε δύο γκρουπ μαθητών. Στο α’ γκρουπ συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Βγενόπουλος Παναγιώτης και Φαλτσέτα Αλεξία. Στο β’ γκρουπ συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Μίχος Αθανάσιος και Σταυροπούλου Ελπίδα.

Στόχοι του Προγράµµατος είναι:

 Γνωστικοί: • Οι µαθητές να µάθουν να µελετούν τους γεωλογικούς σχηµατισµούς, να τους περιγράφουν, και να αναζητούν τα αίτια δηµιουργίας τους. • Να µάθουν να µελετούν τις ιδιότητες των πετρωµάτων. • Να γνωρίσουν τη µορφολογία και την ανατοµία της µικροπανίδας και της βλάστησης που βρίσκεται ανάµεσα στα πετρώµατα, καθώς και στον πυθµένα των ποταµών. • Να µάθουν να µετρούν τη θερµοκρασία εδάφους, νερού κι αέρα, να κάνουν συγκρίσεις και να καταλήγουν σε συµπεράσµατα. • Να γνωρίσουν υδρόβιους µικροοργανισµούς. • Να µάθουν να υπολογίζουν υψοµετρικές διαφορές µε τη χρήση του αλτίµετρου.

 Συναισθηµατικοί: • Με τα παιχνίδια ρόλων, που αναφέρονται σε πραγµατικά προβλήµατα, καλούνται να ενεργοποιήσουν την κριτική τους σκέψη, να αναπτύξουν τα επιχειρήµατα όλων των εµπλεκοµένων και να προτείνουν λύσεις. • ∆ιαπιστώνουν µε τα ίδια τους τα µάτια τη την αισθητική ρύπανση των απορριµµάτων στο έδαφος, στις πηγές κλπ. • Βιώνουν µερικά από τα συναισθήµατα που προσφέρει µία επίσκεψη στις πηγές ενός ποταµού ή σε ένα σπήλαιο και η επαφή µε το έδαφος και τα πετρώµατα. • ∆ιαπιστώνουν την ποικιλία της ζωής ανάµεσα στα πετρώµατα, καθώς και στο έδαφος. • Κρίνουν και αξιολογούν τις ανθρώπινες παρεµβάσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Ψυχοκινητικοί: • Οι µαθητές µέσα από τις δραστηριότητες του προγράµµατος ασκούνται στη χρήση και χειρισµό του στερεοσκοπίου, των θερµοµέτρων της ψηφιακής φωτογραφικής µηχανής του αλτίµετρου, και του υπολογιστή. • Χρησιµοποιούν τα χέρια και τη φαντασία τους για να δηµιουργήσουν µια καλλιτεχνική κατασκευή (λίθινα εργαλεία) • Ασκούνται στην αθλητική τοξοβολία • Μεταµφιέζονται και παίζουν θεατρικά δρώµενα µέσα από τα παιχνίδια ρόλων.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Δ’1 ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΙ ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΕΣΥ»

Την Τετάρτη 2/4/25 το Δ1 τμήμα του σχολείου μας συμμετείχε στο φεστιβάλ του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;». Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από το τμήμα Αγωγής Υγείας της Α/βάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην εκπαίδευση. Στην εκδήλωση πήραν μέρος δεκαεπτά (17) σχολεία της Πάτρας με  παραστάσεις και εργαστήρια που ετοίμασαν τα παιδιά με τις/τους εκπαιδευτικούς με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση στο θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

Συμμετοχή 6 Μεταλλίων!!!

Το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Καστριτσίου γύρισε από την Αρχαία Μεσσήνη με

2 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια και φυσικά πολλά χαμόγελα!

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο πατήστε εδώ.

Η Γ’ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»

Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές της Γ’ τάξης με τη συνοδεία των δασκάλων τους στο «Σπίτι του Νερού»  (WaterHouse), που είναι ένας  μοναδικός χώρος για τα ελληνικά δεδομένα, ο οποίος έχει ως στόχο τη προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης του νερού μέσω δράσεων πληροφόρησης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, εκδηλώσεων και νέων συμβουλευτικών υπηρεσιών, που απευθύνονται στους πολίτες – καταναλωτές όλων των ηλικιών καθώς και στους επαγγελματίες που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων. Το Σπίτι του Νερού βρίσκεται στο νότιο μέρος του Κάστρου της Πάτρας. Πρόκειται για λιθόκτιστο, επίμηκες κτίσμα των αρχών του 20ού αιώνα, συνολικού εμβαδού 120 τ.μ., το οποίο αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος της παλαιάς λίθινης υδατοδεξαμενής της πόλης, με νεοκλασικά στοιχεία.Έχει ως βασικό σκοπό την προώθηση της ευαισθητοποίησης, σχετικά με την αειφόρο διαχείριση και χρήση του νερού, σε όλα τα κοινωνικά και γεωγραφικά επίπεδα. Το Σπίτι του Νερού, παράλληλα με τα παραπάνω, έχει ως κεντρική δραστηριότητά του τη διακίνηση της γνώσης μέσω Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σεμιναρίων και δημόσιων εκδηλώσεων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου έχει οριστεί από το 1996 κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου και  συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του Hans Christian Andersen. Προσπαθούμε στο σχολείο μας με σειρά δράσεων να τονώσουμε την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και το ενδιαφέρον των παιδιών για το βιβλίο. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, λειτουργεί προσθετικά η οργάνωση και λειτουργία της σχολικής μας βιβλιοθήκης. Όσο για τους γονείς και ιδιαίτερα ενόψει των πασχαλινών διακοπών, το καλύτερο και πιο χρήσιμο δώρο στα παιδιά μας είναι πάντα ένα βιβλίο.

ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την επόμενη ημέρα της μεγάλης Εθνικής μας Επετείου, στις 26 Μαρτίου, επισκέφτηκε το σχολείο μας ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών – Έρευνας – Φορεσιάς και Αρμάτων 1821. Μας παρουσίασε μια υπέροχη συλλογή όπλων, φορεσιών και προσωπικών αντικειμένων από την περίοδο της επανάστασης. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το 1821 και όλοι τονώσαμε την ιστορική μας μνήμη. Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Βαγγελάκο και τα μέλη κ. Μανίκα Αθηνά, Κοκοτή Νικόλαο και Κοκοτή Βασιλική για την πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα παρουσίαση.

      

      

      

      

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΒΙΩΝΩ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ»

Στο πλαίσιο των Δράσεων του Προγράμματος Αγωγής Υγείας για το σχολικό έτος 2024-2025 του Υπουργείου Υγείας, επισκέφτηκε το σχολείο μας στις 19 και 20 Μαρτίου 2025  η κ. Οικονόμου Τριανταφυλλιά, Κοινωνική Λειτουργός (Π.Γ.Ν.Π.), προκειμένου να υλοποιήσει τη θεματική ενότητα «Βιώνω το συναίσθημα» με τους μαθητές των Δ’ και Ε’ τάξεων του σχολείου. Η παρέμβαση έγινε σε ομάδες μαθητών και περιελάμβανε  ενημέρωση, συζήτηση και διαδραστικές δραστηριότητες, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση των μαθητών στην αναγνώριση και διαχείριση του συναισθήματος. Οι μαθητές/τριες έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον και ευχαριστήθηκαν από την υλοποίηση της δράσης.

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ Β’ ΤΑΞΗ

Οι μαθητές της Β’ τάξης τοποθέτησαν τις Πινακίδες που δημιούργησαν στις βρύσες του σχολείου μας, ώστε να υπενθυμίζουν στους συμμαθητές τους να κλείνουν τη βρύση που χρησιμοποίησαν, αφού ΚΑΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Από την επόμενη Δευτέρα 31/3/2025 θα συγκεντρώνονται στο ισόγειο του σχολείου μας τρόφιμα (όσπρια, αλεύρι, ζυμαρικά, γάλα, βρεφικό γάλα, βρεφικές κρέμες, ελαιόλαδο, λιχουδιές, ρύζι, λάδι, σάλτσα ντομάτας, κακάο, μπισκότα, δημητριακά, κρουασάν, φρυγανιές, μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη, αλεύρι, μερέντα, χυμοί, αλάτι, μπαχαρικά, ντοματοχυμοί συσκευασμένα πασχαλινά κουλουράκια κ.λπ.), για να διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της πόλης μας. Παρακαλούμε στην ανταπόκριση και ευαισθητοποίηση όλων σας και στη στήριξη αυτής της προσπάθειας. Είναι σημαντικό να συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός τροφίμων, για να ενισχύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Επίσης, είναι ευκαιρία για όλη τη σχολική κοινότητα του Κάτω Καστριτσίου να μετουσιώσουμε σε πράξη την αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη, που διδασκόμαστε στο σχολείο με μια πράξη αγάπης, εν όψει των άγιων ημερών που ακολουθούν.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Β’ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΤΙΤΑΝ»

Οι μαθητές της Β’ τάξης  παρακολούθησαν στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΝΤΟΚΤΟΡ ΓΟΥΑΪ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ»,  το οποίο έχει σχεδιάσει  και επιμεληθεί επιστημονικά το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Οι μικροί εξερευνητές ακολούθησαν τον ΝΤΟΚΤΟΡ ΓΟΥΑΪ σε ένα κυνήγι θησαυρού. Λάφυρά τους τα χημικά μόρια, οι χημικές ενώσεις, τα στερεά, τα υγρά και τα αέρια. Μέσα από ένα διασκεδαστικό και ευφάνταστο επιτραπέζιο παιχνίδι γνώρισαν τα χημικά μόρια, έμαθαν για τα μείγματα και τις διαφορετικές καταστάσεις της ύλης και έφτιαξαν χημικές ενώσεις. Έκαναν μικροσκοπική παρατήρηση και στο τέλος πήραν και το κέρασμά τους .

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς ένωσαν τα σώματά τους δημιουργώντας ένα «συλλογικό στόμα» που δήλωσε με μια φωνή: ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ.  Η δράση αυτή υλοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου στο πλαίσιο της πανελλήνιας ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμου.

Για να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ.

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου γιορτάστηκε στο σχολείο μας η μεγάλη εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Μετά την πρωινή προσευχή έγινε έπαρση της σημαίας στην αυλή του σχολείου. Ακολούθησε στην αίθουσα εκδηλώσεων η σχολική γιορτή, που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης. Ο Διευθυντής του σχολείου Αναστάσιος Σταυρογιαννόπουλος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής και στη σημασία της σημερινής επετείου, ιδιαίτερα για τους μαθητές μας. Επίσης, διαβάστηκε το εορταστικό μήνυμα της Υπουργού Παιδείας κ. Σοφίας Ζαχαράκη. Οι γονείς παρακολούθησαν με υποδειγματικό τρόπο όλη την εκδήλωση και στο τέλος χειροκρότησαν τους μαθητές μας. Όλοι μαζί έψαλλαν τον Εθνικό μας Ύμνο. Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς μας Βγενόπουλο Παναγιώτη, Μίχο Αθανάσιο, Βγενοπούλου Γιώτα, Μπαλασοπούλου Ρούσα και Φούντζουλα Αλέξη, που συνέδραμαν στην ετοιμασία της εκδήλωσης. Ξεχωριστή, όπως πάντα, ήταν η παρουσία της χορωδίας μας με την επίβλεψη της κ. Κατερίνας Φιλιππάτου, που αξίξει πραγματικά πολλούς επαίνους. Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

«ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

Χελιδονίσματα, τα κάλαντα της Άνοιξης:  Ένα έθιμο, το μελωδικό καλωσόρισμα της Άνοιξης από τα παιδιά, που έλκει την καταγωγή του από την Αρχαία Ελλάδα, πέρασε στους Βυζαντινούς χρόνους, διασώθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου, την πρώτη ημέρα της Άνοιξης (εαρινή ισημερία) οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης του Σχολείου μας καλωσόρισαν την Άνοιξη. Επισκέφθηκαν το γραφείο του Διευθυντή κ. Σταυρογιαννόπουλου και κρατώντας στα χέρια τους χελιδόνια, τραγούδησαν μαζί με τις δασκάλες τους τα «χελιδονίσματα». Ένα ούτι και ένα ντέφι που έπαιξαν η Έλενα και ο Βασίλης (μαθητές της Δ’ τάξης) συνόδευσαν τα κάλαντα και πρόσφεραν ένα άκουσμα που θύμισε Αρχαία Ελλάδα και Βυζάντιο.

Και του χρόνου!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ

Το σχολείο μας συμμετείχε την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025 στους αγώνες Στίβου των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Πατρέων στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στο πλαίσιο της Β’ Φάσης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παιδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες», στο οποίο συμμετέχουν την τρέχουσα σχολική χρονιά τα Δημοτικά Σχολεία της Αχαΐας. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν δέκα (10) μαθητές/τριες της  ΣΤ’ τάξης με την επίβλεψη της γυμνάστριας κ. Πλακούδα Κων/νας.

Το πρόγραμμα «Παιδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες» αποτελεί μία πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Την πρώτη χρονιά, 2023-2024, ξεκίνησε με την συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, ενώ την τρέχουσα σχολική χρονιά, 2024-2025, διευρύνθηκε αρχικά με την συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και κατόπιν και της Βοιωτίας.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της διά βίου άσκησης για υγεία και ποιότητα ζωής, καλλιεργώντας το «Ευ αγωνίζεσθαι» και τις αξίες των Ολυμπιακών ιδεωδών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις φάσεις, στις οποίες πραγματοποιούνται αντίστοιχοι αγώνες, με τους/τις νικητές/νικήτριες του κάθε αγωνίσματος να προκρίνονται κάθε φορά στην επόμενη φάση, κατά το πρότυπο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, όπου ένας αθλητής εκπροσωπούσε την πόλη – κράτος του.