Ομιλία του Άγγελου Τσιγκρή στο Δημοτικό Σχολείο Καστριτσίου για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό
Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου
Ο Αχαιός δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας (πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης) Άγγελος Τσιγκρής, θα μιλήσει τη Δευτέρα 7 Μαρτίου και ώρα 10 πμ, σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου του Κάτω Καστριτσίου (που στεγάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών) με θέμα: «Ο σχολικός εκφοβισμός, οι διαστάσεις του και οι τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου».
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι κάτι που μας αφορά όλους. Έχει επιπτώσεις σε διαφορετικά επίπεδα και χρειάζεται συνεργασία και επικοινωνία από όλες τις πλευρές ώστε να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες αντιμετώπισής του.
Πρόκεται για ένα σοβαρό και διογκούμενο πρόβλημα που απορυθμίζει τη λειτουργία του σημερινού σχολείου, προκαλώντας τριβές και εντάσεις είναι η Σχολική Βία.
Οι μορφές της σχολικής βίας διαρκώς διευρύνονται και μέσα από αυτή διοχετεύονται κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι αντιμετωπίσιμα, με την ενεργοποίηση όμως όλων των εμπλεκομένων.
Η γνώση, η κατανόηση και η αναγνώριση είναι τα βασικά εφόδια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που τείνει να γίνει βρόχος στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου, αλλά παράλληλα απειλεί την ηρεμία της οικογένειας.
____________________
Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/379678