Σκάκι: 13ο Ομαδικό Πρωτάθλημα (21 Μαρτίου 2015 )

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
13ο Ομαδικό Πρωτάθλημα Μαθητών Μαθητριών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (21 Μαρτίου 2015 )
27ο Ατομικό Πρωτάθλημα Μαθητών Μαθητριών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (22 Μαρτίου 2015 )

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:
Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Πελοποννήσου προκηρύσσει το
13o Ομαδικό Πρωτάθλημα Μαθητών Μαθητριών Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας ( 21 Μαρτίου 2015 ) και το
27o Ατομικό Πρωτάθλημα Μαθητών Μαθητριών Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας ( 22 Μαρτίου 2015)
Η Περιφέρεια της ΕΣΣΠ, περιλαμβάνει τους Νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Κεφαλληνίας.

2. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:
Τους αγώνες διοργανώνει η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Πελοποννήσου υπό την αιγίδα της ΕΣΟ.

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:
α) Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα: Οι αγώνες θα διεξαχθούν συμφώνως με το παρακάτω πρόγραμμα:
Σάββατο 21 ? Μαρτίου ? 2015 Επιβεβαίωση σχολείων 08.00 ? 08.30
Σάββατο 21 ? Μαρτίου ? 2015 1ος ? 7ος γύρος Έναρξη 09.00 Λήξη 14.30
Σάββατο 21 ? Μαρτίου ? 2015 Τελετή Λήξης 15.00
β) Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα: Οι αγώνες θα διεξαχθούν συμφώνως με το παρακάτω πρόγραμμα:
Κυριακή 22 ? Μαρτίου ? 2015 Επιβεβαίωση συμμετοχών 07.30 ? 08.30
Κυριακή 22 ? Μαρτίου ? 2015 1ος ? 7ος γύρος Έναρξη 09.00 Λήξη 14.30
Κυριακή 22? Μαρτίου ? 2015 Τελετή Λήξης 15.00

Σημ. 1: Η οριστική επιβεβαίωση των συμμετοχών για το Ατομικό Πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων την Κυριακή 22 Μαρτίου, ώρα 07:30 ? 08:30. Μαθητής ή μαθήτρια που προσέλθει μετά την 08:30 πρωινή και εφ? όσον έχει δηλώσει ήδη συμμετοχή θα μπορεί να αγωνιστεί από τον δεύτερο γύρο.
Στο ατομικό θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας σε περίπτωση συμπλήρωσης των 550 συμμετοχών

4. ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ:
Τα Πρωταθλήματα θα διεξαχθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Porto Rio , στην παραλία του Ρίου. Η ευθύνη για τη φύλαξη των συμμετεχόντων μαθητών και μαθητριών, εκτός των αιθουσών που θα διεξάγονται οι αγώνες, είναι ρητά και αποκλειστικά των γονέων-κηδεμόνων-συνοδών. Η ΕΣΣΠ δε φέρει καμία ευθύνη για τους εκτός αίθουσας χώρους. Χώρος αγώνων είναι μόνο οι αίθουσες διεξαγωγής των αγώνων.

5. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:
Και στα 2 Πρωταθλήματα, ορίζεται σε 12? ανά μαθητή συν 3? ανανέωση για κάθε κίνηση.

6. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Α) Στο Ατομικό Πρωτάθλημα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών των Νομών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Κεφαλληνίας.
Β) Στο Ομαδικό Πρωτάθλημα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών των Νομών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Κεφαλληνίας, με 4μελείς ομάδες. Επιτρέπεται η συμμετοχή έως τριών ομάδων από το ίδιο σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο).

7. ΠΑΡΑΒΟΛΟ:
Ορίζεται στα 5 ευρώ και μόνο για το Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα. Θα γίνει κλήρωση δώρων στο τέλος των απονομών και παραλαβή με φυσική παρουσία.

8. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:
Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής (+2 αναπληρωματικοί) με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες υποχρεούνται μαζί με την δήλωση συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα, να δηλώσουν και τη σύνθεση του πρώτου γύρου (αποτελούμενη από 4 μέλη και 2 αναπληρωματικά) ,με μοναδικό περιορισμό τη συμμετοχή μαθήτριας στην 4η σκακιέρα. Για τα ομαδικά υποχρεωτική η βεβαίωση από το σχολείο στη γραμματεία πριν τους αγώνες ή με e-mail στο sxolikaessp2015@gmail.com.. Η δήλωση συμμετοχής είναι και η σύνθεση του πρώτου γύρου, υποχρεωτικά και δεν επιδέχεται μεταβολές. Αν κάποιο σχολείο έχει απόντα από την σύνθεση που έχει δηλώσει θα χάσει αυτή την σκακιέρα άνευ αγώνος στον 1ο γύρο. Δηλώνεται μέχρι την Πέμπτη 19 Μαρτίου στην ηλεκτρονική φόρμα στην σελίδα http://www.essp.gr ή sxolikaessp2015.blogspot.gr

9. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:
α) Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 7 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για όλες τις τάξεις. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 10) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και τουρνουά πουλ.
Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:
1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Α? Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Β? Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ? Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ? Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε? Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ? Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8. Μαθητές-Μαθήτριες Α? Γυμνασίου
9. Μαθητές-Μαθήτριες Β? Γυμνασίου
10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ? Γυμνασίου
11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων
β) Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα: Θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους: 1 όμιλος Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και 2 όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με Ελβετικό σύστημα 7 γύρων. Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις). Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.

10. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:
Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
Α) Για το ατομικό πρωτάθλημα:
Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(γ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(δ). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα)
Β) Για το ομαδικό πρωτάθλημα: Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά:
1. Βαθμοί
2. Το αποτέλεσμα μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων.
3. Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων
4. Sonneborn ? Berger που υπολογίζεται ως άθροισμα των πόντων των αντιπάλων (κριτήριο 22 στο swiss manager)
5. Sonneborn ? Berger που υπολογίζεται ως άθροισμα των πόντων των αντιπάλων + πόντοι της ομάδας (κριτήριο 16 στο swiss manager).
6. Κλήρωση
Σε όλες τις περιπτώσεις κερδίζει το μεγαλύτερο σύνολο.
Η ομάδα που παίρνει το ?ΒΥΕ? (περίπτωση μονού αριθμού ομάδων) παίρνει 2 βαθμούς και 2½ πόντους.
Επίσης διευκρινίζεται ότι στο ομαδικό πρωτάθλημα δεν προβλέπεται ποινή αφαίρεσης βαθμών στην κενή σκακιέρα. Για να αγωνιστεί όμως μια ομάδα πρέπει να έχει παρόντες τουλάχιστον 3 αθλητές.
11. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ:
Η Επιτροπή ενστάσεων θα ορισθεί επιτόπου από το ΔΣ, από μέλη της σκακιστικής κοινότητας που θα είναι παρόντα (συνοδοί, προπονητές, σκακιστές)., Η ένσταση υποβάλλεται εγγράφως με παράβολο 50?, στον διευθυντή αγώνων και εκδικάζεται αμέσως πριν την επόμενη παρτίδα.
Σε περίπτωση δικαίωσης το παράβολο επιστρέφεται.
Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις γίνονται με το εγκεκριμένο από τη FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις που αφορούν θέματα κληρώσεων.

12. ΕΠΑΘΛΑ:
Μετάλλια θα δοθούν στους 3 πρώτους μαθητές και στις 3 πρώτες μαθήτριες ανά κατηγορία (όχι γενική κατηγορία) . Οι μαθήτριες μετέχουν μόνο στα έπαθλα των μαθητριών. Επίσης, μετάλλιο θα δοθεί και στον πρώτο μαθητή ή μαθήτρια κάθε κατηγορίας, που δεν έχει αθλητικό δελτίο στην ΕΣΟ. Διπλώματα θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες. Συμφώνως και με την απόφαση της ΕΣΟ 2/2013, μαθητής ή μαθήτρια που δεν παρευρεθεί στην τελετή των απονομών, το μετάλλιο μεταβιβάζεται στον/ην αμέσως επόμενο/η παρόντα/ούσα καθώς και τα προνόμια που απορρέουν από αυτό.
β) Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα: Κύπελλο θα δοθεί στις τρεις πρώτες ομάδες των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Μετάλλια θα δοθούν στους μαθητές και μαθήτριες των τριών πρώτων Σχολείων: Δημοτικών ? Γυμνασίων ? Λυκείων .

13. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ:
Για την τελική φάση του Πανελλήνιου ατομικού ? ομαδικού πρωταθλήματος μαθητών-μαθητριών 2015 προκρίνονται:
α) Από το Ατομικό Πρωτάθλημα μαθητών-μαθητριών (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια,Λύκεια) οι 3 πρώτοι μαθητές και οι 2 πρώτες μαθήτριες ανά κατηγορία. Επίσης δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι μαθητές και μαθήτριες των προκριμένων ομάδων του Ομαδικού Πρωταθλήματος, που δεν προκρίθηκαν στο Ατομικό.
β) Από το Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα τα 5 πρώτα Δημοτικά Σχολεία και τα 3 πρώτα Γυμνάσια .

Οι ομάδες των λυκείων προκρίνονται απευθείας στην τελική φάση αρκεί να έχουν ολοκληρώσει τους αγώνες στο περιφερειακό πρωτάθλημα.

14. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:
Μαλαταράς Παναγιώτης, Γεωργόπουλος Γεώργιος.

15. ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ:
Σπηλιόπουλος Αλέξιος

16. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Ατομικά Πρωταθλήματα: Έως και την Πέμπτη 19 Μαρτίου και ώρα 24.00, ηλεκτρονικά στη φόρμα: που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΕΣΣΠ: www.essp.gr και στην σελίδα goo.gl/forms/j0EPniZznL

Ομαδικά Πρωταθλήματα: Έως την Πέμπτη 19 Μαρτίου και ώρα 24.00 ηλεκτρονικά στη φόρμα που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΕΣΣΠ: www.essp.gr και στην σελίδα sxolikaessp2015.blogspot.gr

17. ΓΕΝΙΚΑ:
Στις σκακιέρες χωρίς ρολόι ο επικεφαλής διαιτητής δίνει οδηγίες που ισχύουν για όλους τους γύρους.
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.
Διευκρινίζεται ρητά ότι, ισχύουν οι κανονισμοί rapidplay της FIDE (FIDE handbook, Laws of Chess), με την εξής διαφοροποίηση στο άρθρο A.4.b: ποινή μηδενισμού για αντικανονική κίνηση επιβάλλεται στην περίπτωση που κάποιος από τους αντιπάλους πραγματοποιήσει 3 αντικανονικές κινήσεις (απόφαση ΔΣ ΕΣΣΠ 01/02/2015).

Για επικοινωνία με την οργανωτική επιτροπή μπορείτε να χρησιμοποιείτε το e-mail sxolikaessp2015@gmail.com.