Αρχείο κατηγορίας ΣΤ

ΟΡΝΙΘΟΠΟΛΙΣ- ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΟΥΣ

  ΟΡΝΙΘΟΠΟΛΙΣ- ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΟΥΣ

Στις 21 και 22 Ιανουαρίου τα δύο τμήματα της Στ΄ τάξης του σχολείου επισκέφθηκαν το Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΟΡΝΙΘΟΠΟΛΙΣ. Έμαθαν για τα πιο συνηθισμένα πουλιά της πόλης, έπαιξαν παιχνίδια αναγνώρισης και έμαθαν να κάνουν ορνιθοπαρατηρήσεις, καταγράφοντας σε ειδικές φόρμες το είδος των πουλιών που μπορεί να συναντήσουν.

«Εκπαιδευτική επίσκεψη της Στ’ τάξης στο Άνω Καστρίτσι»

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 τα 2 τμήματα της Στ’ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν την ευρύτερη περιοχή του Άνω Καστριτσίου και απόλαυσαν την εξαιρετική φύση  και τις ομορφιές της.

Τα παιδιά, με τη συνοδεία 3 εκπαιδευτικών, περπάτησαν από την τοποθεσία Νερομάνα, ανηφόρισαν προς το εκκλησάκι του Αγίου Αντρέα, με την καταπληκτική θέα και με κατεύθυνση  Ν, ΝΔ έφτασαν στο εστιατόριο Νεράιδα, όπου παιχνίδι και διασκέδαση περίμενε την χαρούμενη ομάδα.

Ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη σχολική τάξη που γέμισε όλους εικόνες, μυρωδιές και πλατιά χαμόγελα…

Ραδιοφωνικό σποτάκι του ΣΤ2

Στα πλαίσια προγράμματος Κυκλοφοριακής αγωγής οι μαθητές του ΣΤ2 ηχογράφησαν ένα σποτάκι, το οποίο και ακούστηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Πανεπιστημίου Πατρών. Για να ακούσετε το σποτάκι κάντε κλικ εδώ, για να ακούσετε την εκπομπή κάντε κλικ εδώ

28-3-18, ημέρα για τους πρόσφυγες. αφιέρωμα απο το ΣΤ2. Ο Αριστείδης και ο Τηλέμαχος του ΣΤ2 ,, ξαναδημιουργούν το έργο του P.Picasso «Τραγωδία» , αφιερωμένο στους απανταχού πρόσφυγες του κόσμου.

Ένα παραμύθι για τη φιλία και τη διαφορετικότητα

Στα πλαίσια του μαθήματος των ΤΠΕ η μαθήτρια  της ΣΤ τάξης Δήμητρα Τσιβγούλη δημιούργησε ένα παραμύθι για την Φιλία και τη Διαφορετικότητα με τίτλο «Το Φάντασμα της Φιλίας».  Για να δείτε το παραμύθι κάντε κλικ εδώ

Συμμετοχή στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό δημιουργίας παιχνιδιού στο Scratch

Ο μαθητής του σχολείου μας Γιώργος Κατσαρός δημιούργησε ένα παιχνίδι με το οποίο το σχολείο μας συμμετέχει στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό δημιουργίας παιχνιδιού στο Scratch. Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι εδώ.

Scratch Game

Συμμετοχή του σχολείου μας στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού και στο 5ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Το σχολείο μας συμμετείχε πρόσφατα στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού και στο 5ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας με έναν ?έξυπνο? ρομποτικό κόμβο!

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του έργου με πολλές φωτογραφίες και βίντεο εδώ.

prezi

Γιατί όμως κατασκευάσαμε έναν  ?έξυπνο? ρομποτικό κόμβο;

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος μας και ιδιαίτερα οι μεγαλουπόλεις είναι το κυκλοφοριακό. Μια πρόταση είναι τα ρομποτικά οχήματα, αυτοκίνητα και λεωφορεία που θα κινούνται μόνα τους, χωρίς οδηγό και θα επιλέγουν αυτόματα τις πιο σύντομες και λιγότερο μποτιλιαρισμένες διαδρομές για τον προορισμό τους, έτσι ώστε να αποφεύγεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Επιπλέον τα ρομποτικά οχήματα επιτρέπουν την μετακίνηση ατόμων με αναπηρίες (προβλήματα όρασης ή ακοής καθώς και κινητικά προβλήματα) ενώ ταυτόχρονα φαίνεται πως θα αυξήσουν και την ασφάλεια μετακίνησης αφού ελέγχουν το περιβάλλον γύρω τους χιλιάδες φορές το δευτερόλεπτο χωρίς να κουράζονται ή να αποσπάται η προσοχή τους.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η επιλογή της πόλης των Τρικάλων ως «ευρωπαϊκός πιλότος για την κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό». Τα Τρίκαλα διαγωνίστηκαν με άλλες 11 πόλεις της Ευρώπη και κατάφεραν να προκριθούν στις 5 τελικές πόλεις στις οποίες θα πραγματοποιήσουν εξάμηνες δοκιμές αυτόματων λεωφορείων χωρίς οδηγό.

Για να βοηθήσουμε αυτό το σχέδιο σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε έναν έξυπνο ρομποτικό κόμβο. Βασικοί του στόχοι είναι να μειώνει το χρόνο αναμονής στο ελάχιστο και να παρέχει ασφάλεια σε πεζούς και οχήματα. Διαθέτει επίσης μία ?έξυπνη? στάση λεωφορείου η οποία συνεργάζεται με τα αυτοματοποιημένα λεωφορεία χωρίς οδηγό.

Ο «έξυπνος» κόμβος αποτελείται από δύο εισόδους και δύο εξόδους, στις οποίες υπάρχει από ένας αισθητήρας. Επίσης σε κάθε είσοδο υπάρχει από μία μπάρα η οποίο συνδέεται με τους αισθητήρες μέσω του κέντρου ελέγχου. Όταν ένα όχημα μπαίνει στη διασταύρωση από μία είσοδο ο αισθητήρας το εντοπίζει και στέλνει σήμα στο κέντρο ελέγχου το οποίο με τη σειρά του κατεβάζει την μπάρα στην άλλη είσοδο, ώσπου ένας αισθητήρας εξόδου να καταλάβει ότι το όχημα βγήκε πλέον από τη διασταύρωση. Αν μέσα σε αυτό το διάστημα έρθουν κι άλλα οχήματα από την ίδια κατεύθυνση τότε το κέντρο ελέγχου περιμένει να περάσουν και αυτά.

Η ?έξυπνη? στάση του κόμβου καταλαβαίνει με αισθητήρα αν υπάρχει επιβάτης και ανάλογα ειδοποιεί το κέντρο ελέγχου το οποίο δίνει σήμα στο έξυπνο λεωφορείο να σταματήσει στη στάση ή όχι. Ο επιβάτης μπορεί επίσης λέγοντας την λέξη «λεωφορείο!» να ζητήσει από το σύστημα να στείλει αυτόματο λεωφορείο για να τον παραλάβει.

Για τους πεζούς, υπάρχουν δύο διαβάσεις με αισθητήρες. Όταν πεζός φτάσει σε αυτές κατεβαίνει η μπάρα στην αντίστοιχη μεριά για να μπορέσει ο πεζός να περάσει με ασφάλεια.

Τα υλικά για να φτιάξουμε την κατασκευή μας αποφασίσαμε να είναι κυρίως ανακυκλώσιμα, για να μην είναι ακριβά και κυρίως να μην ρυπαίνουν το περιβάλλον. Για τα μηχανικά μέρη της κατασκευής μας χρησιμοποιήσαμε LEGO WeDo και Mindstorms NXT και EV3.

Για να μπορούμε να ελέγχουμε τις μπάρες, τα λεωφορεία που περνάνε καθώς και τους πεζούς και τους επιβάτες χρησιμοποιήσαμε το SCRATCH. Μπορείτε να δείτε εδώ το πρόγραμμα και να το δοκιμάσετε σε εξομοίωση χωρίς αισθητήρες και ρομπότ πατώντας τα νούμερα 1 έως 7 στο πληκτρολόγιό σας.

Scratch

ΣΤ1 – Ημέρα κατά της σχολικής βίας

Οι μαθητές του ΣΤ1 στα πλαίσια της ημέρας κατά της σχολικής βίας συζήτησαν, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο και έφτιαξαν κολλάζ με συνθήματα κατά του εκφοβισμού.DSC_0562 DSC_0566 DSC_0567 DSC_0569

Ψηφίστε το βίντεο του σχολείου μας στον διαγωνισμό School Lab 2015!

Το σχολείο μας συμμετέχει στον διαγωνισμό School Lab με το παρακάτω βίντεο:

Αν σας αρέσει και επιθυμείτε να βοηθήσετε την προσπάθειά μας μπορείτε να το ψηφίσετε. Η όλη διαδικασία δεν θα σας πάρει πάνω από 5 λεπτά (ψηφίζετε μόνο μία φορά).

ΠΟΤΕ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ
Από την Πέμπτη 12 Μαρτίου έως και την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015, ώρα 23:59.

ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ
Κάθε ένας που έχει εγγραφεί στην πλατφόρμα του School Lab έχει δικαίωμα να ψηφίσει.
Επομένως πρέπει πρώτα να εγγραφείτε και να δημιουργήσετε λογαριασμό χρήστη και κωδικούς εδώ.

ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ
Μπορείτε να ψηφίσετε μόνο μία φορά και δεν μπορείτε να αλλάξετε την ψήφο σας, γι’ αυτό προσοχή! Αφού εγγραφείτε και συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο School Lab μπορείτε να ψηφίσετε εδώ. Δίπλα στα βίντεο έχει κουτάκια που τα τσεκάρετε. Πρέπει να επιλέξετε ακριβώς 3 βίντεο  για να μπορέσετε να ψηφίσετε. Αφού επιλέξετε τα 3 βίντεο που σας αρέσουν πατάτε και το κουμπί «Ψηφίστε» στο κάτω μέρος της σελίδας.

Ευχαριστούμε πολύ που στηρίζετε την προσπάθειά μας!

Ενημέρωση από ειδικό για το Ασφαλές Διαδίκτυο.

Το σχολείο μας στα πλαίσια του προγράμματος «Κοινωνικού Σχολείο» συμμετείχε την Τρίτη 10/3/2015 στην δράση «Kαλέστε έναν Ειδικό για το Ασφαλές Διαδίκτυο!». Η δράση αυτή σχεδιάστηκε με την συνεργασία του Saferinternet.gr και της Γραμμής Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Εκπαιδευτής πιστοποιημένος σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου ενημέρωσε τους μαθητές της Ε? και ΣΤ? τάξης για το πως μπορεί η πλοήγηση στο διαδίκτυο να γίνει με ασφάλεια αποφεύγοντας τους κινδύνους που μπορεί να παρουσιαστούν.

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

Στις 4/2 στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας «κατά του καρκίνου», οι μαθητές της ΣΤ2 τάξης του σχολείου μας παρουσίασαν τα συνθήματά τους για το κάπνισμα, μιας και ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την υψηλότερη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μαθητές γνωρίζοντας τις αρνητικ?ς συνέπειες και του να είσαι «παθητικός» καπνιστής εκφράζονται με τον δικό τους μοναδικό τρόπο….__________ (1) __________ (4)

British Council: Διαγωνισμός SchoolLab 2015!

schoollab

Ένα συναρπαστικό πρόγραμμα επικοινωνίας της επιστήμης στα σχολεία ξεκινάει!

Στο School Lab λαμβάνουν μέρος μαθητές από Ε? Δημοτικού έως και Γ? Γυμνασίου. Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες 2-5 ατόμων κι επιλέγουν ένα οποιοδήποτε επιστημονικό θέμα που τους ελκύει, μέσα από τις θεματικές ενότητες του προγράμματος. Στη συνέχεια, πρέπει να ψάξουν και να μάθουν περισσότερα πάνω σε αυτό και να το παρουσιάσουν σε ένα βίντεο διάρκειας 3-5 λεπτών. Το βίντεο, που θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και διασκεδαστικό, ενώ ταυτόχρονα να επικοινωνεί το θέμα του με απλό και εύληπτο τρόπο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν να επικοινωνήσουν με τον καθηγητή Πληροφορικής κ. Βοβό Ανέστη.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία -ΣΤ1

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία οι μαθητές της ΣΤ΄1 τάξης  συζήτησαν σχετικά με την ανάπτυξη  των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρία στην τέχνη. Πιο συγκεκριμένα είδαν ένα βίντεο αφιερωμένο στις χορευτικές ικανότητες των ατόμων με αναπηρία. Στη συνέχεια με αφορμή συζήτηση σχετικά με το πως ζωγραφίζουν και γράφουν τα άτομα με αναπηρία, οι μαθητές προσπάθησαν να γράψουν στον πίνακα χρησιμοποιώντας μόνο τους καρπούς των χεριών τους ώστε να μπουν στη θέση τους ¨εικονικά¨και να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες και ικανότητες που μπορούν να αναπτύξουν τα άτομα με αναπηρία.

DSC_0357DSC_0374DSC_0374

 

DSC_0358DSC_0359DSC_0356

ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

Στην καθημερινότητα μας, οπουδήποτε και να βρισκόμαστε είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης μικρής ή μεγάλης έκτασης. Το θάρρος, η υπευθυνότητα και το καθαρό μυαλό αποτελούν πολύτιμη συμβολή για ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά.
Για να προετοιμάσουν τα παιδιά και να είναι ικανά να χειριστούν αποτελεσματικά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η Πολιτική Άμυνα Κύπρου έχει δημιουργήσει ένα δωρεάν διαδικτυακό παιχνίδι, το QuestCity. Το παιχνίδι έχει ως στόχο να προετοιμάσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά, σχετικά με το πώς να αντιδράσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να τους διδάξει βασικές διασωστικές και πρώτες βοήθειες. Παίζοντας το QuestCity τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με διάφορα περιστατικά όπου η βοήθεια τους είναι απαραίτητη ούτως ώστε να προστατέψουν άλλους ανθρώπους καθώς και τον εαυτό τους από κινδύνους και πιθανούς τραυματισμούς.
Το QuestCity έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα με το «Comenius-EduMedia Award» σε θέματα Παιδείας και Επικοινωνίας κατατάσσοντας το εκπαιδευτικό παιχνίδι QuestCity ως ένα πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικό μέσο μάθησης.
Το QuestCity είναι δωρεάν και μπορεί να το παίξει οποιοσδήποτε μαθητής ηλικίας 8-12 ετών. Υποστηρίζει 10 γλώσσες, ανάμεσά τους φυσικά και τα Ελληνικά.

Για να παίξετε το παιχνίδι επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του:

http://www.questcity.com.cy

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ!

Στα πλαίσια του προγράμματος Προληπτικής Σχολικής Υγιεινής και Αγωγής Υγείας «Νοιάζομαι για την υγεία μου», του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρο , Τομέας Νοσηλευτικής και του Τμήματος Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επισκέφτηκε το Σχολείο μας επιστημονική ομάδα που αποτελείται από Παιδίατρο, Οδοντίατρο και Νοσηλεύτριες Επισκέπτριες Υγείας.
Έγινε προληπτική εξέταση των παιδιών των τριών μεγαλυτέρων τάξεων και εκπαίδευση των μαθητών της έκτης τάξης σε θέματα υγείας πρόληψης ατυχημάτων και πρώτων βοηθειών.

4 unnamed7 unnamed1 unnamed2 unnamed3 unnamed5 unnamed6 unnamed7

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ 4ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Μαθητές της ΣΤ Τάξης του σχολείου μας έλαβαν μέρος στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που έγινε στην Πάτρα στις 3,4 και 5 Απριλίου. Το θέμα της παρουσίασής μας αφορούσε την «Ασφάλεια στο διαδίκτυο».

DSCN09761